Actualitate

Minerii fac apel la DNA, să-i închidă pe groparii CEH

02 ceh apelMaximilian Gânju

Cei care au iniţiat acţiunea vor ca procurorii DNA să-i bage la închisoare pe patronii care au căpuşat Complexul Energetic Hunedoara, dar şi pe directorii companiei energetice hunedorene care au fost implicaţi în devalizarea ei.

Apelul public făcut de ortacii de la minele viabile din Valea Jiului a strâns o mulţime de vizualizări, iar unii dintre mineri spun că iniţiativa ortacului care a început acţiunea este foarte bună şi poate că la presiunea publică se va începe o anchetă serioasă la cea mai mare companie din judeţul Hunedoara.
„A fost anul trecut un procuror DNA cu doi jandarmi, nici măcar nu au lăsat impresia că ştiu pe cine şi ce caută. O armată de procurori de la DNA nu va reuşi să facă lumină în furturile petrecute la CEH, unul singur ce să facă?”, se întreabă unul dintre mineri. Apelul „rostogolit” în spaţiul virtual cere verificarea de către DNA, în regim de urgenţă, a modului în care Complexul Energetic Hunedoara a fost îndatorat. Totodată, în apelul public se cere verificarea contractelor CEH-ului cu unele firme căpuşă, firme care au condus la falimentarea companiei. Mulţi dintre mineri ar mai vrea ca procurorii să verifice şi corectitudinea prin care foştii directori ai CEH au încasat salarii consistente, dar şi tragerea la răspundere a persoanelor şi instituţiilor implicate în distrugerea companiei energetice.
„Rugăm implicarea DNA pentru a salva vieţi şi pentru a nu stinge lumina în Valea Jiului”, se mai arată în apelul făcut către Parchetul Anticorupţie. Consiliul de Administraţie al Complexului Energetic Hunedoara a decis pe 28 decembrie să ceară intrarea voluntară a companiei în insolvenţă, în încercarea de a evita falimentul, lucru care s-a şi întâmplat în ianuarie a.c. Compania are datorii de 1,2 miliarde de lei şi popriri pe toate conturile. Complexul Hunedoara este cel mai scump producător de energie din România, cu un preţ de producţie al energiei electrice de peste 300 de lei/MWh, de două ori mai mare decât tariful mediu de vânzare de pe piaţă. La CEH lucrează circa 6.300 de angajaţi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni, iar compania deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5 la sută din producţia de energie electrică din România.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura