Noiembrie este o lună neagră în domeniul mineritului, amintindu-ne de aceia care şi-au pierdut viaţa în timp ce se aflau la datorie, în subteran. Două explozii au zguduit adâncurile minei Petrila din Valea Jiului în 15 noiembrie 2008. Suflul deflagraţiilor a topit tot ce a prins în drumul său, de la oameni, la utilaje, 13 mineri au murit şi alţi 15 au fost răniţi. Conducerea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani nu a uitat ce s-a întâmplat atunci.
„Ca semn de respect şi recunoştinţă, în 2018 am ridicat Monumentul Salvatorului Român, acolo unde anual depunem flori pentru a marca tragicul eveniment din 2008 şi toate acele nenorociri care şi-au pus amprenta pe cei peste 150 de minerit din Valea Jiului. Şi de data aceasta am fost prezenţi cu o coroană, omagiindu-le curajul cu care şi-au asumat o meserie ce nu a putut garanta niciodată ziua de mâine. Accidentul de la Mina Petrila este unul dintre cele care au curmat vieţi şi au distrus destine. În urma lui au rămas familii îndoliate, copii, soţii şi mame care cu greu au putut depăşi durerea. Este un gest de moralitate şi solidaritate ca gândul nostru să fie îndreptat la ortacii care s-au jertfit, dându-şi ultima suflare pentru crezul lor suprem. Îl rugăm pe Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească, dându-le liniştea veşnică, iar pe urmaşii lor să-i întărească şi să-i vegheze în tot ceea ce fac”, arată dr. ing. Artur Găman (foto), directorul general al Insemex Petroşani şi preşedinte al Asociaţiei Salvatorilor Minieri şi de Suprafaţă.
“După cum se ştie, pe lângă activitatea propriu-zisă de cercetare, ajutăm să se facă lumină în cazurile celor pentru care s-a stins lumina. Expertizele noastre tehnice au un rol esenţial în stabilirea cursului unei anchete. Chiar dacă ne afectează sufleteşte asemenea tragedii, trebuie să ne facem treaba la modul profesionist, iar fiecare experienţă să ne devină piatră de temelie pentru cele care, din nefericire, vor urma, chiar dacă nu ne dorim. Instituţia noastră realizează în mod constant lucrări tehnico-ştiinţifice bazate pe cercetări de laborator, modelări, simulări computerizate, teste de laborator complexe şi analize fizico-chimice. De asemenea, cred cu tărie că Staţia Centrală de Salvare Minieră din Valea Jiului trebuie să-şi continue activitatea, indiferent de acţiunile de închidere a mineritului ori de restrângere. Catastrofele din subteran pot pândi pe oricine, de oriunde. Fără o muncă de echipă şi specialişti devotaţi profesiei, nu am fi ajuns la nivelul la care ne aflăm, medaliile şi premiile primite pe plan naţional şi internaţional fiind dovada cea mai grăitoare. Mulţumesc încă o dată colegilor mei pentru seriozitate şi implicare, iar minerilor din întreaga ţară le adresez Noroc Bun “, a spus directorul general al Insemex Petroşani.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…