Dacă în anii trecuţi, activitatea de cercetare din România a fost trecută pe tuşă, Guvernul nefiind prea darnic în această direcţie, în 2013 şi 2014, lucrurile s-au cam schimbat. Spre exemplu, o importantă instituţie de profil din Valea Jiului, INCD Insemex Petroşani, s-a bucurat de o susţinere solidă din partea Ministerului Educaţiei Naţionale.
„Trebuie spus că am avut parte de sprijin în derularea şi finanţarea corespunzătoare a Programului Nucleu PN_07- 45, care vizează dezvoltarea capacităţii naţionale de evaluare, prevenire şi limitare a riscurilor generate de aplicaţiile industriale desfăşurate în medii cu pericol de explozie şi/sau toxicitate în domeniul securităţii şi sănătăţii personalului, protecţiei mediului, resurselor minerale şi materialelor, respectiv risc major. De asemenea, mai trebuie subliniat că, de curând, Institutului i-au fost alocate fonduri suplimentare pentru finanţarea unor proiecte de cercetare de importanţă naţională în domeniul protecţiei la explozie. Totodată, am fost sprijiniţi în finanţarea Instalaţiei de Interes Naţional – Poligon de cercetare – dezvoltare şi încercări materii explozive, substanţe inflamabile-toxice, echipamente antiexplozive şi instruirea personalului de intervenţie pentru medii toxice-explozive – PCDIEx. Am mai beneficiat de suport financiar pentru buna desfăşurare a manifestării ştiinţifice cu caracter internaţional, organizată din doi în doi ani de Insemex şi intitulată Securitate şi Sănătate în Muncă – SESAM, precum şi de asigurarea participării la saloane şi târguri naţionale şi internaţionale, dedicate promovării şi recunoaşterii rezultatelor din cercetare. Amintesc Saloanele Cercetării, Inovării şi Inventicii (Bucureşti, Călimăneşti, Cluj etc.), Salonul Internaţional Idei – Invenţii – Noi Produse – iENA (Nuremberg – Germania) şi altele”, a precizat dr. ing. Artur Găman (foto), directorul general al Institutului Naţional pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani.
Institutul de la Petroşani a luat fiinţă în anul 1949 sub denumirea de „Staţia de Cercetări pentru Securitatea Mineră“ ca filială a I.C.E.M.I.N. Bucureşti, iar din 2006 a fost transformat în institut naţional de cercetare şi dezvoltare. Institutul este recunoscut peste hotare, el derulând o serie de contracte cu parteneri externi şi este singurul notificat la Bruxelles, pe şase directive europene. Pe de altă parte, prin cercetătorii săi, deţine numeroase medalii de aur, argint şi bronz în domeniul inventicii, titluri obţinute la saloane de profil din ţară şi din străinătate. Cele mai multe invenţii sunt destinate să salveze vieţile celor care muncesc în medii periculoase. Inclusiv anchetele procurorilor şi ale poliţiştilor din România, în cazul unor dezastre, cum ar fi explozii sau chiar incendii, se bazează foarte mult pe expertizele tehnice întocmite de către cercetătorii din Valea Jiului.
Polițiștii i-au reținut pe doi frați din Hațeg, după ce ei i-au bătut pe alți…
O grupare de criminalitate organizată formată din cetăţeni români, dar care acţionau în Belgia, a…
Magdalena Șerban Primarii și-au cam făcut planul pentru anul 2025, dar siguranța materializării o dau…
Magdalena Șerban Hora Unirii se va face și anul acesta în Pasul Vâlcan, pe 24…
Reforma administrativ-teritorială e un subiect discutat de peste 30 de ani în spațiul public. Guverne…
După ce în anii trecuți, clubul sportiv din Deva a avut la dispoziție sume foarte…