Ministrul Agriculturii, la Deva: Avem stocuri suficiente de ulei, nu depindem de importuri
Sorina Popa
România deţine suficiente stocuri de ulei până la noua recoltă de floarea soarelui, astfel încât să nu apară nici un fel de dezechilibru, a anunţat, sâmbătă, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, într-o conferință de presă, la Deva, după ce tot mai mulţi români au luat cu asalt magazinele pentru a se aproviziona cu ulei, de teamă că acest produs va dispărea de pe rafturi.
Verifică stocurile
„Am văzut că s-a iscat iar o mare isterie legată de faptul că România nu ar avea stocuri de ulei şi toată lumea a dat buluc în magazine să cumpere ulei. Profit de această ocazie să le spun tuturor românilor că avem stocuri de ulei până la noua recoltă – nici măcar nu a fost însămânţată floarea soarelui – dar avem stocuri de ulei, astfel încât să nu apară nici un fel de dezechilibru. Îi rog pe toţi românii să înţeleagă că tot ceea le transmitem pe căile oficiale se bazează pe date reale. Noi, la Ministerul Agriculturii, monitorizăm evoluţia stocurilor în fiecare dimineaţă. Avem o celulă de analiză, de criză, la Ministerul Agriculturii şi tocmai asta facem: verificăm stocurile de cereale şi de alimente şi în cazul acesta de ulei. Pe lângă faptul că se află în depozite suficiente cantităţi de ulei pentru a nu crea dezechilibre, avem şi stocuri de floarea soarelui la fabricile producătoare de ulei din ţara noastră şi, slavă Domnului, avem fabrici producătoare de ulei, nu depindem de importuri majore în această privinţă”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, la Deva.
Acesta a subliniat că mesajele din unele magazine care anunţau că se limitează vânzarea de ulei la cel mult trei baxuri au apărut tocmai pentru a se preîntâmpina specula.
„Le transmit încă o dată pe această cale să nu intre în isteria care s-a creat atunci când s-a anunţat că preţul la combustibil va exploda, să înceapă acum să cumpere cantităţi mari de ulei mai mult decât le e necesar. Dacă au văzut în anumite magazine afişe, anunţuri că se limitează distribuţia de ulei sau utilizarea de ulei la maximum trei baxuri, acestea au fost făcute tocmai în încercarea de a transmite un mesaj foarte clar ca cineva să nu speculeze, să creeze panică şi isterie în rândul populaţiei. Multe televiziuni au anticipat că următorul scenariu de isterie publică va fi cel al uleiului de floarea soarelui”, a transmis şeful MADR.
Agricultura ne poate scoate din impas!
Președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, a declarat, la conferința de presă cu ministrul Chesnoiu, că agricultura are un rol important în economia județului Hunedoara și a României, pentru acest lucru fiind însă necesară o atitudine hotărâtă și curajoasă a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
„Vă mărturisesc că vizita domnului ministru a avut un ecou deosebit în rândul producătorilor locali și al fermierilor, care au avut astfel șansa unui dialog viu și productiv. Agricultura trebuie să fie o ramură de bază în economia românească. Dacă anumite activități s-au prăbușit, eu spun că suntem capabili să putem demonstra că România poate produce cereale, produse finite alimentare, astfel încât să putem exporta. Agricultura ne poate scoate din impas! Îi mulțumesc domnului Adrian Ionuț Chesnoiu pentru că acceptat invitația de a veni în județul Hunedoara și sunt convins că va reveni pentru a se reîntâlni cu hunedorenii”, a declarat președintele Laurențiu Nistor.
Prefectul județului Hunedoara, Călin Marian, a declarat la conferința de presă că fermierii din domeniul zootehnic sau vegetal, precum și producătorii locali de alimente pentru consumul populației beneficiază de întreg sprijinul Guvernului și, implicit al Instituției Prefectului, pentru ca activitatea lor să se desfășoare normal și să se dezvolte, având în vedere importanța performanțelor din sectorul agricol pentru economie, iar pentru populație aceasta fiind deosebit de importantă.
Reamintim că, la invitația președintelui CJ Hunedoara, ministrul Adrian Ionuț Chesnoiu a efectuat o vizită de lucru în județ. Vineri, demnitarul s-a întâlnit cu peste 300 de producători locali și fermieri, a vizitat două ferme și s-a întâlnit cu crescătorii de oi, iar sâmbătă a mers la o fermă din Țara Hațegului.
De ce a crescut prețul la ulei dacă avem rezerve așa de mari ?