S-au căutat rezolvări
Peste 100 de fermieri hunedoreni au venit la întrunirea de la căminul cultural din Tîmpa, spunându-şi ofurile în faţa ministrului Petre Daea, dar şi în prezenţa deputatului Laurenţiu Nistor, a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Hunedoara, Daniel Andronache, a prefectulului Fabius Kiszely, a directorului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Hunedoara, Călin Marian, precum şi a primarului din Băcia, Florin Alba, dar şi a fostului primar Emil Rîşteiu, acum edil-şef al oraşului Simeria. S-au semnalat probleme ce ţin de birocraţia excesivă, cazuri în care primarii refuză să închirieze păşunile comunale, s-a solicitat sprijinirea fermierilor mici în procesul de creştere a porcilor şi a vacilor de carne, s-au cerut informaţii despre procesele verbale de constatare a calamităţilor, mai exact seceta care a lovit o serie de culturi etc. Pentru unele dintre acestea s-au primit clarificări pe loc, altele şi-au găsit înţelegere şi rezolvare, iar altele, propuse pentru analiză, au rămas să-şi aştepte concluziile.
„Am invitat fermieri din tot spectrul agricol (vegetal, zootehnic, industrie alimentară, produse tradiţionale), primari şi reprezentanţi ai instituţiilor care au legătură directă sau au tangenţă cu acest domeniu. Încercăm ca prin astfel de întâlniri să conturăm o pârghie prin care fermierii să poată dezbate tot ce îi preocupă, să-şi găsească răspunsurile căutate şi bineînţeles, rezolvarea cerinţelor, acolo unde este posibil. Îi mulţumim domnului ministru pentru faptul că a răspuns pozitiv invitaţiei noastre”, a declarat Călin Marian, directorul DAJ Hunedoara.
Subvenţiile, distribuite de luna viitoare
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că de la fermierul care are o palmă de pământ, până la cel care deţine mii de hectare, fiecare are greutăţile lui. De altfel, deplasările sale în teritoriu sunt făcute tocmai pentru că situaţia o impune.
„În data de 3 august am informat Comisia Europeană despre ce se întâmplă în ţară, că sunt zone afectate de temperaturile excesive. Întrezăream că se înăspresc condiţiile pentru pregătirea terenurilor (astăzi sunt multe locuri în care e imposibil să se intre cu vreun utilaj de lucru, e ca şi cum mergi pe asfalt). Am solicitat să ni se aprobe dreptul de a da 70 la sută din avans din subvenţiile pentru anul viitor”, a declarat ministrul. Conform spuselor sale, fermierii le vor primi începând cu 16 octombrie şi se vor acorda inclusiv pentru segmentul zootehnic. O altă noutate este că din ianuarie 2018, fiecare elev va primi câte 350 de grame de miere polifloră pe lună, menită să asigure atât sănătatea copiilor, cât şi să susţină activitatea apicultorilor, prin valorificarea producţiei. (M. Şerban)
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…