Politica si administratie

Ministrul Culturii, Natalia-Elena Intotero, a primit delegația Republicii Turcia în contextul pregătirii Sezonului Cultural România–Turcia 2028

Natalia-Elena Intotero, ministrul Culturii, a primit în 14 aprilie 2025, delegația condusă de E.S. domnul Özgür Kıvanç Altan, ambasador al Republicii Turcia în România. Din delegație au mai făcut parte Mustafa Yıldız – directorul Institutului Cultural „Yunus Emre”, Salih Yürç – coor­do­nator TİKA, Buğra Derinyar – secretar II și Umut Özdemir – atașat cultural în cadrul Ambasadei.

Oportunitate
Faptul că în anul 2028 se împlinesc 150 de ani de relații bilaterale dintre România și Turcia constituie o opor­tu­nitate unică de a extinde activitățile culturale în întreaga țară, reprezentând totodată un stimulent suplimentar pentru aprofundarea cooperării bila­te­rale în domeniul culturii. În plus, în 2026, se vor aniversa 15 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.
În acest context, cele două părți au convenit organizarea Sezonului Cul­tu­ral România–Turcia în anul 2028, ca expresie a relațiilor excelente de pri­e­tenie, a patrimoniului cultural co­mun și a bunei colaborări cu comunitatea tur­că din România. În acest spirit, doamna ministru și-a exprimat dorința ca Ro­mânia să fie promovată ca destinație culturală și turistică deopotrivă.
Un punct important al discuțiilor a vizat cooperarea culturală în jurul operei lui Dimitrie Cantemir, fiind evi­dențiată colaborarea foarte bună din­tre institutele culturale ale celor două țări. Partea turcă a propus inițierea de discuții privind punerea la dispoziția Institutului Cultural Român din Istanbul a Casei lui Dimitrie Cantemir din car­tierul Fatih, în vederea organizării de evenimente culturale.
Totodată, a fost menționat sprijinul acordat de statul român comunității tur­co-tătare din România, în vederea păstrării, dezvoltării și exprimării iden­ti­tății etnice, culturale și lingvistice.
În final, au fost evidențiate două ini­ția­tive de succes ale Institutului Cul­tural „Yunus Emre”: „Ghidul meu este limba turcă” – proiect ce oferă ghidaj în limba turcă în muzeele din România; „Opțiu­nea mea este limba turcă” – program ce in­troduce limba turcă ca materie op­țio­nală în 15 școli publice din România. (A.N.)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura