Ministrul Intotero, alături de copiii din Tabăra ARC, în vizită la Muzeul Textilelor

În 16 iulie 2019, Tabăra Căprioara de lângă Deva a primit a treia serie de participanţi din cadrul Taberelor ARC, proiect derulat de Ministerul Românilor de Pretutindeni. În această serie au ajuns la Căprioara copii din Cehia, Iordania, Palestina, Ungaria şi Emiratele Arabe Unite.
În weekend, copiii aflaţi în Tabăra Căprioara au vizitat Muzeul Textilelor, muzeu unic în estul Europei, aflat în comuna Băiţa. Copiii au fost însoţiţi de Natalia-Elena Intotero, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, precum şi de primarul comunei Băiţa, Damian Diniş.
Muzeul are o poveste aparte, fiind înfiinţat de o familie de români care a revenit în ţară după aproape trei decenii petrecute în SUA. Florica Zaharia, născută în satul Hărţăgani, comuna Băiţa, a emigrat în America în anii ’80, unde a avut o carieră impresionantă, la Muzeul Metropolitan din New York.
Revenită acasă, familia Zaharia a înfiinţat la Băiţa primul muzeu al textilelor din România şi din estul Europei, muzeu ce cuprinde aproape 10.000 de piese, adunate de Florica şi Romulus Nicolae Zaharia, împreună cu fiica lor. Lor li se adaugă alte 2.000 de piese donate de Muzeul Metropolitan din New York.
Ajunşi la Băiţa, tinerii din tabăra deveană au avut ocazia să afle atât povestea unui proiect unic, realizat de familia de români care a ales să se întoarcă acasă, precum şi faptul că în ţara noastră se pot realiza lucruri frumoase, atunci când există determinare şi dorinţă.
După Băiţa, vizita a continuat la Ţebea, unde micii oaspeţi au văzut Panteonul Moţilor, un loc încărcat de istorie, unde se află mormântul Crăişorului Munţilor, Avram Iancu, şi la Muzeul Aurului din Brad, care are o colecţie unică în Europa. De altfel, de când au sosit în tabăra de la Căprioara, copiii au avut prilejul să viziteze şi celelalte obiective istorice importante din judeţ, cum sunt Castelul Corvinilor, Sarmizegetusa Regia şi Sarmizegetusa Ulpia Traiana, Biserica de la Densuş, Cetatea Devei şi altele.
În acest moment, Ministerul Românilor de Pretutindeni are în plină desfăşurare Taberele ARC, un proiect gândit pentru reconectarea cu România a copiilor români din diaspora, dar şi a copiilor etnici români din comunităţile istorice. O experienţă pe care Ministerul Românilor de Pretutindeni a reuşit să o ofere, în acest an, unui număr de 3.000 de copii. În tabere se află acum a treia serie de copii, în cele patru locaţii din ţară – Căprioara, Săcelu, Oglinzi şi Sulina. (M.Crivăţ)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago