Ministrul Mediului: 47 de oraşe au depus deja cereri de finanţare pentru construirea de insule ecologice digitalizate. Oraşele din judeţul Hunedoara s-au mişcat cel mai repede

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că 47 de oraşe au depus deja ce­reri de finanţare pentru construirea de insule ecologice digitalizate, iar ora­şele din judeţul Hunedoara s-au mişcat cel mai repede. Alocarea bugetară este de 260 milioane de euro din care se pot instala 13.700 de insule digitalizate.

260 de milioane de euro
„Un număr de 47 de oraşe au depus deja cereri de finanţare pentru constru­i­rea de insule ecologice digitalizate, prin primul program de finanţare lansat de Ministerul Mediului din fondurile PNRR. Oraşele din judeţul Hunedoara s-au miş­cat cel mai repede, având depuse deja 6 proiecte, iar harta de mai jos arată cum stau şi celelalte regiuni la capitolul in­ten­ţiei de modernizare a infrastructurii de colectare selectivă”, a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Potrivit acestuia, există o alocare bu­ge­tară de 260 milioane de euro din care se pot instala 13.700 de insule digita­lizate.
„Sesiunea de depuneri de proiecte va fi deschisă până la mijlocul lunii noiembrie şi sper ca autorităţile locale să se folo­seas­că de această oportunitate pentru a îmbunătăţi managementul deşeurilor şi gradul de reciclare. Finanţăm integral reali­zarea acestor insule. Oferim posib­il­i­ta­tea instalării unor insule ecologice digitalizate supraterane dar şi îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului”, a mai transmis ministrul.
Acesta explică faptul că este vorba despre containere inteligente în care vor putea fi aruncate separat deşeurile bio­de­gradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul.

Cum funcţionează sistemul?
Eco-insula este prevăzută cu sistem de identificare a celui care depune deşeurile reciclabile, un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor – care transmite un SMS operatorului în mo­men­tul în care sunt pline – şi un sis­tem de monitorizare video a eco-insulei, precum şi un sistem de odorizare in­te­rioară, pen­tru a preveni răspândirea miro­su­rilor ne­plă­cute. Accesul la fiecare reci­pient de de­pozitare din cele patru cate­gorii – hârtie şi carton, mase plastice, metal, sticlă – se face automatizat, numai în baza unui cititor de coduri QR, care sca­nează codurile de pe sacii menajeri. Astfel, accesul persoanelor care nu fac parte dintre utilizatorii arondaţi nu este posibil. Prin intermediul asociaţiei de pro­prietari, fiecare familie arondată la această platformă primește saci de co­lec­tare cu cod QR unic pentru fiecare apar­tament. În mod practic, abonatul va veni cu sacii menajeri la eco-insulă, va scana codul QR şi în urmă indicaţiilor de pe display, se va îndrepta spre fanta co­res­punzătoare tipului de deşeu reciclabil, unde va atinge un senzor pentru deschi­de­rea trapei, apoi va depune sacul în plat­formă.
Trapă se va închide, iar automatul va tipări un bon pe care este specificat nu­mărul de identificare al abonatului, tipul de deşeu, dată şi ora depunerii şi can­ti­tatea. Pe fiecare trapă sunt specificate de­şeurile care sunt considerate accep­tate şi cele care nu se depun acolo, iar ve­rificarea se poate face pe fiecare sac în par­te, pentru a se evita nerespectarea re­gulilor.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

o zi ago

Funcționari din Primăria Petroșani, declarați nevinovați de cea mai înaltă instanță a României

Nu unul ci patru judecători de la ICCJ au judecat dosarul și au dat aceeași…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Șușotesc gurile rele prin târg că o duduie care le face viața grea salariaților săi…

2 zile ago