Fie că lucrează în construcţii, IT, imobiliare, sănătate sau servicii, românii din Marea Britanie sunt o comunitate valoroasă, bine integrată şi demnă de respect. Peste 400.000 de conaţionali sunt înregistraţi în Regatul Unit, iar dintre ei, 140.000 locuiesc în zona de competenţă a Consulatului General al României la Manchester.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a dorit să cunoască şi această comunitate din diaspora românească şi şi-a început aici vizita de lucru în Marea Britanie, alături de reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Autorităţii Electorale Permanente şi de Consulul general al României la Manchester, Andreea Berechet.
La Universitatea din Manchester studiază aproximativ 500 de români. Sunt foarte bine pregătiţi şi apreciaţi în mediul academic britanic. Mai mult, unul dintre ei a primit recent recunoaştere şi laude internaţionale şi un premiu foarte important. Este vorba despre Ştefan Pricopie, câştigător al Global Undergraduate Awards 2019, cunoscut ca Premiul Nobel Junior, la secţiunea Economie. Studentul român a impresionat cu o teză despre învăţământul public şi fenomenul de migraţie a creierelor (“brain drain”). Despre el, dar şi despre ceilalţi membri ai comunităţii româneşti, Natalia-Elena Intotero (foto în stânga) a stat de vorbă cu Abid Latif Chohan (foto în dreapta), Lordul primar al oraşului Manchester.
Ministrul i-a descris pe scurt diaspora românească şi comunităţile istorice şi a vorbit despre proiectele prin care MRP îi ajută pe românii plecaţi departe de ţară să nu îşi piardă identitatea naţională, dar şi despre dorinţa Guvernului de a-i convinge pe cât mai mulţi dintre ei să se întoarcă în România.
Natalia-Elena Intotero l-a felicitat pe Lordul primar Abid Latif Chohan pentru că este un model de reuşită pentru imigranţii din Marea Britanie şi a dovedit că prin muncă, ambiţie şi pregătire orice străin din Regatul Unit poate realiza orice îşi propune. Acesta este şi mesajul ministrului către românii de pretutindeni, nu doar din Marea Britanie: să îşi păstreze identitatea naţională, dar şi să se adapteze la ţara gazdă şi să se implice cât mai mult în viaţa societăţii.
Totodată, Natalia-Elena Intotero l-a rugat pe Lordul primar să îi îndemne şi să îi sprijine pe cetăţenii români să ceară neîntârziat noul statut de rezidenţă (settled status sau pre-settled status) în contextul Brexit.
A urmat un dialog cu românii din Manchester, la sediul Consulatului General al României. Subiectele de interes au fost finanţările acordate de MRP; votul în străinătate, Brexit şi măsurile de reîntoarcere acasă luate de Guvernul României.
Vizita în Marea Britanie a continuat la Birmingham şi Londra, unde ministrul a avut o serie de întâlniri constructive cu oficiali locali şi, mai ales, cu românii stabiliţi în aceste importante oraşe britanice.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…