Ministrul Natalia Intotero, vizită de lucru în Republica Moldova

Adriana Năstase

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a efectuat la finele săptămânii trecute o vizită de lucru în Republica Moldova. Astfel, în 1 martie 2019, oficialul MRP s-a întâlnit cu Monica Babuc, ministrul Culturii, Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova.

Ajutor pentru aderarea la UE
Agenda de discuţii a vizat intensificarea proiectelor comune în domeniile educaţiei şi culturii între Republica Moldova şi România, precum şi continuarea demersurilor de susţinere a parcursului european al Republicii Moldova, în special în contextul preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în acest an. Un alt subiect important l-a reprezentat păstrarea şi promovarea tradiţiilor, luând în considerare că ambele ţări au cooperat fructuos şi în cazul recunoaşterii simbolului „Mărţişor” de către UNESCO. Astfel, părţile au discutat despre promovarea dosarului transnaţional „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” pentru nominalizarea în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii. În context, părţile au convenit să se implice şi să susţină activităţile menite să faciliteze înscrierea cămăşii cu altiţă, piesă reprezentativă a portului tradiţional românesc, purtătoare de valoare universală pe Lista UNESCO.
”Oficialii au participat la ceremonia de premiere a laureaţilor Concursului Republican «Limba noastră-i o comoară», ediţia Iulian Filip, organizat de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării în parteneriat cu Ambasada României în Republica Moldova. Elevii s-au bucurat de premii băneşti, diplome, seturi de carte, un certificat de participare în cadrul Programului de tabere ARC 2018 în România şi acum de 3.000 de cărţi oferite de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

O prioritate pentru ţara noastră
Ministrul Intotero s-a întâlnit şi cu prim-ministrul Pavel Filip, fiind punctate liniile de acţiune concrete dintre cele două state, cu accent pe dezvoltarea infrastructurii. Premierul Moldovei a subliniat că în perioada următoare va transmite proiectul Foii de Parcurs pentru continuarea cooperării conform înţelegerilor la care s-a ajuns la ultima şedinţă comună a guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti. Ministrul Intotero a asigurat de întreaga susţinere a ministerului pe liniile care ţin de competenţa sa, evidenţiind totodată că Republica Moldova este şi rămâne o prioritate pentru România, fiind nu doar un partener strategic, ci şi un prieten. Ulterior întrevederii, cei doi demnitari au participat la semnarea protocolului de colaborare dintre Consiliul Judeţean Hunedoara şi Consiliul Raional Străşeni, iniţiativă care reflectă încă o dată legăturile puternice dintre cele două state. Vizita de lucru s-a încheiat prin participarea la Festivalul Internaţional de Muzică „Mărţişor”, aflat în acest an la a 53-a ediţie.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago