Minivacanţă cu emoţii
Pentru un grup de 13 hunedoreni, scurta vacanţă de la început de decembrie, petrecută la refugiul Bran din Retezat, a fost cu ghinion. Chiar dacă la început, turiştii s-au bucurat de zăpada căzută din belşug la munte, spre final au avut parte de un coşmar.
Situaţia lor s-a potrivit „mănuşă” cu o imagine dintr-o poezie bacoviană: „Eu nu mă mai duc azi acasă… Potop e-napoi şi nainte”. Ce s-a întâmplat, de fapt ? Pe drumul forestier, care face legătura între barajul Gura Apelor şi Poiana Pelegii, nu se mai putea circula din cauza stratului considerabil de omăt (peste o jumătate de metru, pe alocuri şi cu troiene de zăpadă de unu-doi metri) şi cu foarte mulţi copaci doborâţi de vântul puternic. Pentru deblocarea acestui drum, sâmbătă, încă de la ora şase dimineaţa, a intervenit o echipă mixtă, formată din două echipaje de la I.S.U. Hunedoara şi una de jandarmi montani, precum şi personal şi utilaje de la Hidroserv şi Hidroconstrucţia. Operaţiunea de redeschidere a drumului a durat aproximativ 10 ore, timp în care, pe o distanţă de şapte kilometri, în condiţii vitrege (vânt puternic, temperaturi sub 0 grade Celsius), s-a intervenit şi cu utilaje de deszăpezire, dar şi manual, cu lopeţile, pentru înlăturarea omătului şi a troienelor de zăpadă. Pompierii şi jandarmii au acţionat şi cu motoferăstraie pentru segmentarea copacilor prăbuşiţi şi îndepărtarea lor de pe drum. Un ultim efort l-au depus atunci când au intervenit şi pentru deblocarea autoturismelor turiştilor din zăpadă.
După redeschiderea drumului, turiştii au fost aduşi în siguranţă la o arteră rutieră practicabilă şi au putut porni spre casele lor. Ei nu au avut nevoie de îngrijiri medicale. Coordonarea în teren a echipelor de intervenţie a fost făcută de către inspectorul şef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonelul Viorel Demean, după cum ne-a precizat maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al instituţiei. (D. Corpade)