Sute de credincioşi s-au adunat ieri la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Nicolae”, din Deva, unde au fost aduse moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, considerat ocrotitorul familiei şi al copiilor. În această după-amiază, relicvariul cu cele câteva bucăţele din osemintele sacre va pleca spre Atena.
Câteva bucăţi de os din mâna dreaptă
Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, alături de alţi preoţi şi de sute de credincioşi, l-au întâmpinat ieri pe Părintele Arhimandrit Nectarie – de la Mănăstirea „Duminica tuturor sfinţilor“, din Atena – care, însoţit de părintele stareţ al Mănăstirii Râşca, din Suceava, a adus relicvariul în catedrala din reşedinţa de judeţ. După oficierea vecerniei, credincioşii s-au putut închina moaştelor până târziu, în noapte, şi o pot face şi astăzi, până după-amiază, când sfintele oseminte vor fi duse înapoi în Grecia.
„Este vorba, mai exact, de o părticică a osemintelor de la mâna dreaptă a Sfântului, care au fost aduse la rugămintea Preasfinţitului Episcop Gurie, pentru că această catedrală poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae. Piatra de temelie a lăcaşului a fost pusă în secolul IX de Sfântul Andrei Şaguna, Mitropolit al Ardealului la vremea respectivă, şi de atunci, catedrala l-a primit ca ocrotitor pe Sfântul Nicolae. Mai avem, tot aici, o altă parte a moaştelor acestui sfânt, cuprinse într-o icoană pusă spre închinare credincioşilor“, a precizat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Relicvariul va mai sta în catedrala din Deva până în această după-amiază.
Legenda cadourilor din ghetuţe
Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în a doua jumătate a secolului al III-lea, într-o localitate din Asia Mică. Deşi familia lui era foarte bogată, după ce i-au murit părinţii, el a ales să se călugărească. De-a lungul vieţii monahale, a răspândit creştinismul şi a dăruit bani săracilor. După ce a fost persecutat alături de alţi creştini în închisoare, a fost eliberat de Împăratul Constantin şi a fost ales Arhiepiscop al Mirei. Ziua de 6 decembrie este cea în care ierarhul a murit. Din multele legende care îl au ca erou pe făcătorul de minuni, una este cea a lui Moş Nicolae. Ierarhul a fost impresionat de povestea unor tinere fete şi a tatălui lor, care au rămas fără avere, iar pentru a nu fi obligate să se prostitueze, acesta a aruncat într-o seară, pe fereastra casei, trei punguţe cu aur. Ele au ajuns în papucii fetelor şi de aici a rămas tradiţia cadourilor puse în ghetuţe.
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
View Comments
Vai de mine, pai nu am vazut la TV cum se calca in picioare devenii sa ajunga la racla cu moaste. Astia din Deva parca nu sunt din Romania.