Moarte cumplită pentru trei muncitori care lucrau la reabilitarea căii ferate
Trei muncitori care lucrau la reabilitarea căii ferate în zona localităţii Băniţa au fost surprinşi de o stâncă de peste 10 tone, care s-a desprins de pe versant, fiind ucişi pe loc.
Colegii acestora au dat alarma şi au sperat ca una dintre victime, care a fost parţial prinsă de surpare, să fie salvată. Accidentul colectiv de muncă deosebit de grav este anchetat de procurori, poliţişti şi specialişti în sănătate şi securitate în muncă. Victimele sunt din judeţul Bacău şi erau angajate la o societate care câştigase contractul pentru reabilitarea unui tronson de cale ferată dintre Băniţa şi Petroşani.
A alunecat terenul de pe versant
Tragedia a avut loc sâmbătă, în jurul prânzului, iar cei trei muncitori care au murit striviţi sub tonele de pământ şi rocă dislocate dintr-un versant efectuau lucrări de consolidare la un podeţ de cale ferată. Echipa pregătea cofrajele pentru a turna beton pentru un zid de susţinere şi devierea cursului Pârâului Băniţa, când un mal de pământ s-a prăbuşit. O stâncă de peste 10 tone i-a surprins pe cei trei muncitori, doi dintre ei fiind îngropaţi de vii iar cel de-al treilea a fost parţial prins de surpare.
Colegii victimelor au dat alarma şi au sperat că se va putea face ceva pentru salvarea celor trei. La faţa locului au fost trimise două autospeciale cu module de descarcerare şi o ambulanţă SMURD din cadrul Detaşamentului de Pompieri Petroşani, dar şi un echipaj de salvatori cu un container multirisc, prevăzut cu accesorii de descarcerare grea, asigurare şi stabilizare. În total, peste 20 de pompieri militari au intervenit la locul accidentului pentru degajarea celor două victime îngropate sub pământul şi stânca de mari dimensiuni căzute peste ele.
Operaţiunile de scoatere din surpare a celor două victime au fost extrem de riscante, în condiţiile în care putea avea loc oricând o nouă alunecare a versantului. „S-a evaluat riscul şi apoi s-a intervenit la extragerea celor două victime. Operaţiunea a fost extrem de dificilă, locul se inunda în permanenţă şi exista riscul ca o nouă alunecare să se producă. Muncitorul prins parţial a fost lovit de zeci de bolovani şi din acest motiv a decedat, însă legiştii vor stabili cu exactitate cauza morţii“, au spus salvatorii.
Dosar penal pentru mai multe infracţiuni
Poliţia Transporturi Feroviare (TF), sub coordonarea procurorilor, a început cercetările in rem, pentru faptă, în cazul accidentului de muncă, ancheta fiind desfăşurată împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara şi coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani. Ancheta are ca obiect, printre altele, infracţiunile de ucidere din culpă şi nerespectarea măsurilor de sănătate şi securitate în muncă, a explicat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Niţu. Potrivit unor surse, muncitorii lucrau fără a avea o susţinere corespunzătoare a malurilor. „Practic, ei aveau susţinerea malului făcută din cofrajele în care trebuiau să toarne beton pentru zid, adică o protecţie egală cu zero”, spun sursele noastre.
Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, a dispus constituirea unei comisii de anchetă în cazul accidentului de la Peştera Bolii şi verificarea tuturor şantierelor în care se execută lucrări ce aparţin Ministerului Transporturilor.