Mobilizat de imaginile şi mesajul postat pe Facebook de un cetăţean din Orăştie. Prefectul Călin Marian a intervenit prompt, pentru eliminarea pericolului de surpare a autostrăzii
Probleme în zona Autostrăzii Deva-Sibiu, după ce malul râului Orăştie s-a surpat lângă podul din apropierea oraşului. Un cetăţean din Orăştie a publicat pe pagina sa de Facebook fotografii care arată dezastrul produs şi care în viitor poate pune în pericol circulaţia pe autostradă.
Cetăţeanul din Orăştie carte a descoperit problema existentă în zona podului de pe autostradă, Ionică Bildea, a publicat câteva fotografii (n.r,- printre care şi cele două preluate de noi) pe reţeaua de socializare, însoţite de următorul comentariu: Nu mai durează mult şi o să ieşim de pe autostradă direct în râu. Vom schimba maşina cu barca. Autorităţile în măsură să rezolve această problemă nu au nici un stres, nu le interesează deloc. Aşteptăm un val de ploi şi după ce ajunge autostrada să se crape, se vor lua măsuri”, a scris Ionică Bildea pe pagina sa de socializare.
Cei de la CNAIR susţin că în acel loc s-a produs o schimbare a cursului apei, motiv pentru care unul dintre maluri s-a erodat.
Autosesizându-se, în urma publicării imaginilor şi comentariului pe reţeaua de socializare, prefectul de Hunedoara, Călin Marian, a convocat ieri Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. „Nu este un pericol mare, pentru că apa nu a ajuns în zona de protecţie a autostrăzii. Problemele sunt la ieşirea din municipiul Orăştie, în apropierea autostrăzii. Totul s-a produs după ce în vară a fost codul roşu în acea zonă. Important este că la ora 12 am convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, iar peste doar câteva ore, utilajele celor de la Apele Române au ajuns în zona cu probleme (n.r.- vezi foto). Suntem pe poziţii, vom reapara stricăciunile în scurt timp. În zona respectivă vor fi aduse peste 600 de tone de piatră ”, a declarat prefectul de Hunedoara, Călin Marian, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
Directoarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Hunedoara, Aura Lăsconi, susţine că va fi tăiat cotul care s-a format pe cursul râului Orăştie şi locul va fi umplut cu piatră şi balast. Aura Lăsconi spune că lucrările de refacere a zonei inundate vor dura o săptămână.
Necazul vine de la viiturile produse şi în vara aceasta, când a fost cod roşu de inundaţii în acea zonă. Potrivit specialiştilor, aici au fost înregistrate cote istorice ale apei râului Orăştie.