Mocăniţa hunedoreană a primit a doua şansă

Carmen Cosman
 
Mocăniţa care nu de mult ajungea până la Govăjdie mai are o şansă să fie repusă pe şine, după ce a fost aruncată la fier vechi. Consiliul Local Hunedoara a aprobat ieri asocierea cu Consiliul Judeţean şi comuna Ghelari, în vederea reabilitării, în comun, a obiectivului Mocăniţa Hunedoara-Govăjdie-Ghelari.
 

Calea ferată trebuie reconstruită
Consilierii hunedoreni au răspuns apelurilor lansate de organizaţia nonguvernamentală „Salvaţi Mocăniţa Hunedoara”, care a militat în permanenţă pentru reconstruirea acestui traseu turistic ce lega Ţinutul Pădurenilor de municipiul Hunedoara. Odinioară, mocăniţa mergea până la cariera de la Crăciuneasa, cu oprire în Govăjdie. Acest lucru ar însemna reconstruirea căii ferate, care a fost tăiată şi vândută la fier vechi, amenajarea podurilor distruse şi consolidarea celor care au mai rămas în picioare. „Considerăm că prin această iniţiativă poate fi demarat studiul de prefezabilitate, precum şi documentaţia tehnică, iar în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, să putem accesa fondurile europene necesare”, a declarat consilierul local PSD Dan Bobouţanu. După întocmirea studiului, mai spune Bobouţanu, se va putea vorbi şi despre costurile pe care le implică realizarea acestui important proiect.

Traseu spectaculos
Calea ferată de ecartament îngust a fost realizată între 1859 şi 1871 şi apoi, consolidată şi prelungită, până la Hunedoara, în 1900, pe baza unui proiect austriac. Proiectul grupului de iniţiativă a fost prezentat ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional, iar „Calea Ferată Minieră Ardeleană” a fost clasată de urgenţă ca monument istoric industrial de o deosebită importanţă. Mocăniţa străbătea un traseu spectaculos, printre munţi, dar din vechiul trenuleţ a rămas doar amintirea. Pentru refacerea traseului a fost lansată şi o petiţie publică, intitulată „Să reconstruim traseul mocăniţei Hunedoara-Govăjdie”, iar iniţiatorii ei consideră că în acest mod, turiştii ar putea fi atraşi în zona Hunedoarei. Un exemplu de succes este la Mokra-Gora în Serbia, unde exista o reţea de cale ferată îngustă până în 1989, când s-a dezmembrat linia. În anul 2000, un grup de pasionaţi a pornit o acţiune de reconstrucţie a liniei, iar la această acţiune s-a alăturat şi ministrul Turismului din Serbia, precum şi responsabilii căii ferate sârbeşti, care şi-au dat seama că, dacă reconstruiesc linia, pot atrage turiştii şi în acest mod, se dezvoltă şi economia zonei. Armata s-a ocupat de curăţarea terasamentului, s-au scos şinele şi elementele necesare căii ferate din rezervele statului şi s-a început reconstrucţia liniei, dar în acelaşi timp, au fost achiziţionate câteva locomotive şi vagoane din România şi s-a reînviat turismul.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Ar fi extraordinar ca mocanita sa fie repusa pe sine in acesta zona de vis.
    Avem nevoie de trenuletul ce ne a fost refuzat in copilarie
    Asa ceva nu mai exista demult in Europa Occidentala
    Speram sa mai veniti cu vesti bune in acest sens

  • Un pas inainte.Daca am reusii si refacerea muzeului tehnicii fierului am putea sa tinem o parte din cei 150 000 de vizitatori ai castelului Corvinilor in tinutul Hunedoarei si s-ar creea plus valoare din turism si servicii.

  • Si toate astea, cind acum vreo doi ani s-au scos sinele cu "vola", cu o rapiditate si-o rivna demne de-o cauza mai nobila....degeaba au strigat unii, aratind prostia ce se faptuia.....O distrugere gratiuta !!! Le doresc celor ce-au initiat campania de reconstructie sanatae, perseverenta si putere in lupta cu "morile de vint" din anumite autoritati.....Raul facut, greu se repara!!!!

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

22 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago