Comunitate

Modernizarea sistemului de iluminat public din Totești, admisă de AFM

Magdalena Șerban

Administrația din Totești vrea costuri reduse semnificativ la facturile pentru consumul de curent electric, așa că a apelat la fondurile de mediu, pentru a nu scoate bani din visteria proprie în vederea modernizării sistemului de iluminat public. Proiectul este finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Sesiunea de depunere a durat doar 8 minute
“Este a doua finanțare destinată efici­en­tizării iluminatului public, pe care am accesat-o. Prima am obținut-o tot pe axă de mediu, dar în altă sesiune. În baza acestui demers finalizat cu 2 luni în urmă (și recepționat, totodată), am rezolvat partea ce ține de satele comunei. Dru­mul național a rămas necuprins, așa că pentru acesta am depus cerere în etapa recentă. Pe precedenta finanțare am înlocuit 287 de lămpi stradale, cu unele noi, performante, iar pe noua finanțare vom înlocui 116. A­vem și extindere cu 6 stâlpi. Corpurile de iluminat sunt cu sur­se LED mo­der­ne, dotate cu un sistem de telegestiune, ceea ce va reduce con­su­mul de energie cu până la 50%. Eco­no­mia e una foarte bună. Orice se poate moderniza, mai ales cu sprijin financiar gu­­vernamental și european, nu mai stăm pe gânduri. Accesăm dacă știm că exis­tă șanse reale de eligibilitate”, a punctat Tiberiu Pasconi (foto), primarul din Totești.

Reamintim că
Programul lansat de AFM urmărește modernizarea sis­temelor de iluminat pu­blic prin înlocuirea cor­pu­rilor exis­ten­te având un con­sum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public exis­tent cu corpuri de ilu­minat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deterio­rate/ne­funcţionale), extinderea sistemu­lui de iluminat existent, precum şi achi­ziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii. Finanţarea se acordă în pro­cent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate, în func­ţie de categoria unităţii adminis­tra­tiv-teritoriale, astfel: pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori – maximum 1.000.000 lei; pentru co­mune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori – maximum 2.000.000 lei; pen­tru oraşe – maximum 3.000.000 lei; pen­tru municipii de rang 0 – municipiul Bucureşti – maximum 60.000.000 lei; pentru municipii de rang I – maximum 6.000.000 lei, iar pentru municipii de rang II – maximum 5.000.000 lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura