Modificarea Legii administraţiei, benefică pentru primari
Magdalena Şerban
În calitate de for decizional, Senatul a adoptat cu 97 de voturi favorabile şi opt împotrivă, proiectul de modificare a Legii administraţiei publice locale, stipulându-se faptul că semnătura unui primar va atesta doar că o procedură e îndeplinită, în timp ce responsabilitatea civilă sau penală va fi a secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale şi a tuturor celor care semnează documentul respectiv. Legea va merge spre promulgare la preşedintele Iohannis.
Prin noul act normativ se urmăreşte eliminarea situaţiilor în care aleşii erau traşi la răspundere pentru erori comise de către angajaţii din primării sau consilii judeţene şi împiedicarea eventualelor presiuni politice asupra funcţionarilor pentru a semna documente nelegale. „Pentru orice document pe care secretarii din primării sau consiliile judeţene şi-au pus avizul de legalitate şi au semnat, considerăm că este necesar să se prevadă că aceştia răspund exclusiv în cazul în care, printr-un document emis de primărie sau consiliul judeţean, s-a încălcat legea“, se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor. Astfel, semnăturile primarilor sau ale preşedinţilor CJ atestă faptul că a fost respectat circuitul documentelor în UAT-urile pe care le conduc şi că pe act sunt toate semnăturile celor responsabili în domeniu. În cazul în care secretarul UAT consideră că documentul pe care trebuie sa-l semneze încalcă prevederile legale, el poate refuza, motivat, însă cu riscul de a fi sancţionat dacă refuzul său se dovedeşte neîntemeiat.
Primarul din Băniţa: se impunea o reevaluare a legislaţiei
“Nu mi se pare normal ca primarul să rămână tot o moaşă comunală. El e vinovat pentru orice, însă nu poate să fie specializat în toate domeniile pe care le implică o administraţie locală. Nu poate să fie în acelaşi timp jurist, topograf sau contabil. Dacă trecem în revistă istoricul cazurilor în care primarii au fost aspru traşi la răspundere pentru diverse documente care primiseră deja aviz de la specialişti, cred că toată lumea îşi poate da seama că se întâmplă anomalii. Structural, noi avem organigrama completă, fiind opt angajaţi, însă fiecare ar trebui să aibă responsabilitatea lui. Când eşti certificat pe un segment, răspunzi pentru el. Consider binevenite aceste reglementări şi vor ajuta mai ales acolo unde volumul de muncă este unul foarte mare, mai ales în rândul primăriilor de municipii şi oraşe, respectiv al consiliilor judeţene, însă e esenţial şi pentru comune”, este de părere Ioan Marc (foto stânga), primarul comunei Băniţa.
Cât priveşte legea achiziţiilor publice, primarul Marc crede că mai trebuie adăugate unele măsuri de siguranţă pentru beneficiari, de multe ori, firmele câştigând prin preţul oferit, şi nu prin calitatea serviciilor.
Primarul din Bulzeştii de Sus: o să fie puţin mai bine
“Să sperăm că nu s-a luat responsabilitatea de la primar şi s-a pus în cârca secretarului. Sunt sigur că mulţi colegi de breaslă o să fie în asentimentul meu când afirm că nu putem să fim atotştiutori şi stăpâni peste toate activităţile pământului. Un primar se ocupă de administrarea şi gospodărirea a tot ceea ce implică bunul mers al lucrurilor dintr-o primărie, de strategii, accesări de proiecte şi diverse acţiuni. În acelaşi timp, un jurist trebuie să-şi dea silinţa să-l sprijine în demersurile sale, astfel încât să le facă în conformitate cu prevederile legale, un contabil trebuie să ţină în frâu respectarea capitolelor bugetare şi aşa mai departe. Să vă dau două exemple. Referentul de la Registrul Agricol nu poate să modifice categoria de folosinţă a unui teren sau să facă înscrieri în registru decât cu aprobarea secretarului comunei. Dacă acolo se întâmplă ceva, ce treabă are primarul să răspundă pentru neregulile care nu-i aparţin? Sau la Taxe şi impozite, unde există un program special în baza căruia se generează dările. Dacă se calculează greşit, eu cu ce sunt vinovat? Funcţionarul respectiv are stabilită asta în fişa postului. Fiecare răspunde de felia lui. Aşa, îi dăm pe toţi afară şi să facă primarul singur”, a arătat Mirel Suba (foto dreapta), primarul din Bulzeştii de Sus.
Acesta acuză şi lipsa unui secretar, la concursul din noiembrie 2016 fiind respinse ambele dosare înscrise. Scoţându-se excepţia legislativă care prevedea că poţi susţine examen chiar dacă nu ai doi ani vechime, master şi ştiinţe juridice absolvite, nu se prea înghesuie lumea. Ba mai mult, salariul lunar de 1.300 de lei se dovedeşte prea mic, în comparaţie cu răspunderea cerută. De altfel, comuna Bulzeştii de Sus are şi jurist tot de curând, adică de circa o săptămână.
Sa vezi acu’ lupte, in viitoarele alegeri.
Ca-n rest, se minte si se fura constant.