Magdalena Șerban
O rețea de gaz înseamnă o utilitate modernă și în egală măsură dă plus valoare zonei. Dacă până mai ieri doar au sperat, acum comunitățile din Crișcior, Ilia și Dobra sunt anunțate de primarii lor că recent s-a semnat, la București, un act adițional la contractul de finanțare pentru materializarea acestui obiectiv major, din fonduri nerambursabile, așa că se va trece la treabă.
Mai exact
Proiectul (depus inițial pe Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM) prevede racorduri gaze naturale în comuna Crișcior, în total de 1.317, care se vor executa între conducta de serviciu și limita de proprietate, racorduri gaze naturale în comuna Ilia, în cuantum de 1.685 bucăți, care, la fel, se vor executa între conducta de serviciu și limita de proprietate și racorduri gaze naturale în comuna Dobra, eligibile în număr de 1.634 bucăți, care se vor executa în aceleași condiții. Legat de valorile pe care acest demers le implică, pentru UAT Crișcior e vorba de circa 45.000.000 de lei, pentru UAT Ilia sunt aproximativ 65.000.000 de lei, iar pentru UAT Dobra suma e de circa 50.000.000 lei. În total, sunt circa 160.000.000 de lei.
Crișcior
„În 09 aprilie 2025, la sediul Ministerului Investițiilor și proiectelor Europene, în prezența miniștrilor Marcel-Ioan Boloș și Tanczos Barna, a fost semnat actul adițional pentru contractul de finanțare aferent proiectului de dezvoltare a rețelelor inteligente de distrbuție a gazelor naturale în comunele Crişcior, Dobra și Ilia. Această investiție reprezintă un pas esențial pentru creșterea calității vieții cetățenilor și totodată pentru modernizarea infrastructurii. Este cea mai mare investiție din istoria administrativă a comunității. Momentan, populația se încălzește cu lemne, dar cum e o comună semiurbană, în care sunt blocuri plus un liceu, este foarte important gazul, ca opțiune sigură. Nu se știe ce lemn va mai fi în viitor și oamenii vor avea alternativă dacă vor să comute. Sunt multe persoane în vârstă care au nevoie de lemne la etajul patru. Cum să le care sau de ce trebuie să plătească cuiva să facă asta? Banii sunt puțini de tot pentru ei. Termenul de implementare a proiectului este destul de scurt și trebuie să ne concentrăm să-l finalizăm cu bine. E esențial că s-a semnat acest act adițional de care depindeam. Am dat ordinul de începere a lucrărilor, am plătit și cotele la ISC, așa că se pot apuca de lucru. Am discutat cu constructorul și a spus că în prima săptămână după Paște debutează lucrările. Am stabilit zonele de unde se va începe”, a precizat Ovidiu Furdui, primarul comunei Crişcior, leader de proiect.
Ilia
Primarul din Ilia, Marius Omotă, a declarat că 1.800 de gospodării din comună vor avea în scurt timp gaz metan. „Aproape 4.000 de locuitori ai comunei vor beneficia de această utilitate extrem de importantă pentru viața de zi cu zi. Termenul de finalizare a lucrărilor de alimentare cu gaz metan este de doi ani. Un lucru de menționat este că toate cele trei comune au fost scutite de plata confinanțării, suma fiind foarte mare. Am reușit, așadar, să ducem la bun sfârșit, am semnat toate documentele ca oamenii să aibă gaz metan în gospodării, să nu mai fie nevoiți să încălzească locuințele cu lemne. Este un proiect, de departe, grandios, pot spune. Totul, ca viața locuitorilor comunei Ilia să fie mai bună. Pentru asta lucrăm zi de zi și acum, și cu această investiție, se văd roadele”, a declarat Marius Omotă, primarul comunei Ilia.
Dobra
„Este un moment unic și bucuria noastră este una dublă. În primul rând, am realizat un vis, l-am transpus în realitate, iar în al doilea rând, o altă veste bună este că am fost scutiți (cu toții) de cota mare de cofinanțare pe care trebuia să o susținem cu forțe proprii ca acest proiect să se poată implementa. E vorba de câte 25 de miliarde lei vechi, adică 2,5 milioane lei noi. Este normal ca o investiție de o asemenea anvergură și cu un asemenea rol în viața comunității să aibă și o valoare pe măsură, însă efortul local ar fi fost unul extrem de împovărător. Rețeaua de gaz în comuna noastră va avea 65 de kilometri. Conducta de gaz vine până în Leșnic, dar ne vom lega din Șoimuș, nefiind vomul de gaz necesar ca să acopere nevoile comunei. Vor fi peste 1.500 de racorduri, așa cum s-a prevăzut în proiect. În total (cele 3 comune), sunt peste 5.000, fiind una din condițiile de eligibilitate impuse, la fel ca și cea ca numărul de locuitori să fie peste 3.000. Suntem 3 comune mari și acesta este un atuu, având câștig de cauză. Trebuie să plătim cotele la Inspectoratul de Stat în Construcții (avem autorizație) și urmează să dăm ordinul de începere a lucrărilor, cel mai probabil până în Paști. Este un obiectiv absolut important pentru întreaga zonă. Comunele din jur nu beneficiază de o astfel de utilitate la ora actuală, iar pe viitor, poate se va găsi o soluție și pentru ele. Mulțumesc colegilor primari pentru că, datorită bunei înțelegeri, am făcut un pas istoric. Dumnezeu să binecuvânteze comunitățile noastre”, a afirmat Ovidiu Pădurean, primarul din Dobra.
17 Locație: Deva, jud. Hunedoara Tip job: Full-time / Part-time Hai să construim viitorul împreună! ️ Ești pasionat…
Zvonul zilei din regiunea cu lămpașe este legat de un doftor de necuvântătoare, un nou…