Categories: Flash

Moneasa, perla Munţilor Apuseni


Staţiunea Moneasa este situată la poalele Munţilor Codru-Moma, la o altitudine de 280 metri, la o distanţă de 102 kilometri faţă de municipiul Arad, 20 de kilometri de oraşul Sebiş, din judeţul Arad şi 139 kilometri de Deva. Ea este străbătută de cursul superior al râului Moneasa.
Urmele locuirii pe aceste meleaguri datează din paleolitic şi neolitic şi au fost descoperite în complexul de peşteri „Hoanca“ şi „Izoi“. Prima atestare documentară a localităţii Moneasa datează din anul 1597.
Supranumită “Perla Munţilor Apuseni” şi numită în limba maghiară Menyháza, adică “Oraşul Paradisului”, Staţiunea Moneasa este locul ideal unde se poate petrece un sfârşit de săptămână sau chiar un concediu întreg, în orice anotimp.
Climat cu efect calmant, ape minerale cu efecte curative
Staţiunea are ca profil cura şi tratamentul pentru afecţiuni ale sistemului nervos central şi periferic, ale sistemului locomotor, unele afecţiuni ginecologice, nevroză astenică, reumatologie şi boli asociate-nutriţie, metabolice (diabet mellitus, obezitate). Factorii naturali de cură sunt climatul, ce are un efect calmant asupra organismului uman în general şi asupra sistemului nervos central în mod particular, şi apele minerale oligoterme. Apele termale au temperatura de 25-32 de grade Celsius şi sunt ape bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice, hipotone, oligominerale şi mezotermale, cu certe proprietăţi curative.
Obiective turistice şi de agrement
Traseele turistice din jurul staţiunii, în peisajul feeric al Munţilor Codru-Moma, ale căror piscuri se înalţă până la altitudini de 1.000 de metri, se pot parcurge însoţiţi de un ghid sau pe cont propriu. Acestea sunt: Peştera Liliecilor (aflat la distanţa de o oră de mers pe jos), Cariera de marmură roşie şi neagră (45 de minute), Izvorul Piatra cu Lapte (20 minute) Grota Urşilor (10 minute), Cuptorul de Fier (10 minute), Rezervaţia de nuferi, Vârful Izoi, Stânca Laptelui, Tinoasa, Platoul Carstnic, Cetatea Deznei, Cascada Boroaia şi altele.
Vara, se poate merge la ştrandul din staţiune, care este dotat cu instalaţii pentru băi calde în cadă cu ape minerale, pentru electroterapie, hidroterapie şi kinetoterapie, bazine în aer liber pentru băi reci cu ape minerale. Iarna, amatorii de schi beneficiază de o pârtie cu o lungime de 250 m.
Într-un cuvânt, Staţiunea Moneasa este un loc care poate fi vizitat în orice anotimp, aici putând să-ţi elimini stresul şi să-ţi încarci bateriile pentru o nouă săptămână de muncă.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago