La iniţiativa prefectului de Hunedoara, Attila Dezsi, în municipiu a fost amplasat un monument al fostului comite suprem al Hunedoarei şi Principe al Transilvaniei, Acaţiu Barcsay (1619-1661), proprietar al Cetăţii Devei.
„La Deva, există dialog între români şi maghiari”
Istoria acestui monument, abandonat şi apoi regăsit şi restaurat, este una extrem de interesantă. „Iniţial, monumentul a fost amplasat în secolul al XIX-lea, în parcul de pe domeniul familiei Barcsay, din Bârcea Mare, care după 1947 a fost desfiinţat. Terenul a fost trecut în categoria agricolă, iar monumentul a rămas, în ultima vreme, în mijlocul unei parcele cultivate cu porumb. Dacă revedem aspectele din viaţa lui Acaţiu Barcsay vom observa că, deşi această mare personalitate a trăit într-o perioadă de criză acută, la confluenţa intereselor Marilor Puteri, totuşi a căutat echilibrul, calea de mijloc cu armele diplomaţiei, refuzând violenţa şi expunerea fără rost a populaţiei şi a societăţii transilvănene’’, a declarat prefectul judeţului Hunedoara, Attila Dezsi.
Manifestarea a fost organizată de către UDMR Hunedoara, la eveniment participând preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, europarlamentarul Iuliu Winkler, dar şi reprezentanţi ai comunităţii maghiare din ţară.’’La Deva, s-a demonstrat, cu această ocazie (n.r.-dezvelirea monumentului), că există dialog. Aici, în judeţul Hunedoara, românii şi maghiarii au intrat într-o normalitate firească, în normalitatea secolului XXI. Trebuie să ne cunoaştem trecutul, ca să construim viitorul’’, a spus preşedintele UDMR.
Invitaţie pentru prinţul Charles
Viceprimarul Devei, Marcel Morar, care este de profesie istoric, a declarat cu această ocazie că a studiat documentele referitoare la Acaţiu (Akos) Barcsay şi a aflat că el ar fi fost rudă îndepărtată cu prinţul Charles al Marii Britanii. ”Se pare că tatăl lui Acaţiu Barcsay este pe linie paternă al nouălea stră-străbunic al Prinţului Charles al Regatului Unit al Marii Britanii. Iată de ce putem explica, şi prin acest subiect, atracţia pe care Prinţul Charles o are faţă de Transilvania. Dacă această informaţie se va dovedi reală, Primăria şi Consiliul Local Deva vor transmite o invitaţie oficială Prinţului Charles, de a vedea această statuie, ce îl reprezintă pe unul dintre strămoşii săi“, a declarat viceprimarul municipiului Deva, Marcel Morar.
„Ziua szorvany”
Tot sâmbătă, la Deva, s-a desfăşurat şi sărbătoarea „Ziua szorvany’’, organizată de UDMR pentru comunităţile maghiare a căror pondere demografică în anumite localităţi este mai mică de 10 la sută din totalul populaţiei. Sărbătoarea a fost decisă la cel de-al X-lea Congres al UDMR, marcarea „Zilei szorvany’’ fiind stabilită pentru 15 noiembrie, ziua de naştere a principelui Transilvaniei Bethlen Gabor.
Cine a fost Acaţiu Barcsay
Acaţiu Barcsay a fost principe al Transilvaniei între 1658-1660. Familia sa provenea din Ţara Haţegului. Acaţiu Barcsay a avut o interesantă carieră diplomatică la Istanbul, în Muntenia şi în Moldova, fiind numit pentru meritele sale ban al Lugojului şi Caransebeşului, iar mai târziu, comite suprem al Hunedoarei. După eşecul expediţiei militare din Polonia a lui Gheorghe Rakoczi al II-lea, a fost numit de Înalta Poartă ca principe al Transilvaniei, la 7 octombrie 1658. Şi-a plătit datoria cedând sultanului Banatul de Lugoj-Caransebeş, care a fost alipit Paşalâcului Timişoara.
Acaţiu Barcsay a primit însă condiţionat tronul de principe al Transilvaniei, urmând să abdice în cazul în care Gheorghe Rakoczi al II-lea ar fi intrat iarăşi în graţia turcilor. Însă acesta a căzut în bătălia de la Mănăştur (1660). Partizanii săi s-au regrupat sub steagul lui Ioan Kemény, care voia pentru sine tronul şi care se confruntă cu Acaţiu Barcsay într-o bătălie lângă Ormeniş. Învins, abdică la 31 decembrie 1660 şi îşi absolvă susţinătorii de jurământul de supunere. Este luat apoi prizonier şi condamnat la închisoare în fortăreaţa Chioar (Kövár). Dar a fost ucis în timpul escortării spre locul de detenţie, în primele zile ale lui 1661.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
ce prostii puteti sa spuneti stimati jurnalisti in finalul articolului referitor la cine a fost acest Acatiu! cititi mai bine si nu traduceti cum vreti voi istoria, acesta Acatiu a fost un tradator, care la tradat pr RaKoczi al II lea, iar partizanii lui Rakoczi s-au grupat in jurul lui Kemeny petru a-l detrona pe tradatorul de Acatiu. Rusine sa va fie !
va propun sa pupati in fund pe toti cei din Deva care nu sunt de acord cu aceasta batjocura la adresa atat a romanilor cat si a maghiarilor.
Aceasta statuie este un atac direct asupra Romaniilor din Deva, din judetul Hunedoara si din Romania, si de pretutindeni!
Acest monument si acest nume Acatiu Barcsay nu este reprezentativ pt hunedoreni asa cum nici acum si nici peste sute de ani numele de Attila Deszi sau Iuliu Winkler nu sunt si nici nu vor fi vreodata reprezentativi pt noi hunedorenii,adica ei nu ne-au reprezentat si nici nu ne vor reprezenta vreodata pe noi romanii.S-a facut inca un lucru nedrept si toata lumea tace...Desteaptate romane!
nu se poate ,este un lucru fortat impotriva noastra a devenilor ...pe noi ne-a intrebat cineva daca vrem un monument de acest fel?? al unui anonim care nu ne reprezinta pe noi...??/
...bravo, românilor!!! ...am ajuns la mâna bozgorului DEJI!!!....dacă ai păduchi, să nu te miri că-ţi iasă pe frunte!!!...aşa o să păţim dacă nu mergem la vot!!!...merg toţi ungurii şi iară intră la guvernare cu alţii!!!...mai răi ca moldovenii!! undei pui,... fac dezastru!!! Trăiască România ,trăiască romănii!!!
Autoarea articolului uita sa copieze ...dupa Wikipedia faptul ca
Acatiu Barcea(Barcsay)era fiul unei instarite familii romanesti,trecute la calvinism.Are un singur merit: ca a sprijinit puiblicarea primei carti in limba romana cu litere latine (adevarat,
un evangheliar catolic...)In rest,doar norocul istoriei si numarul covarsitor al romanilor a facut ca "Tara" Lugojului si Caransebesului sa revina la Romania ,impreuna cu Timisoara.
Legatura de rudenie cu Printul Charles este o mare gogorita,dupa ce l-au inrudit pe Charles si cu Dracula...In curand o sa fie ruda si cu Hunor...In rest,Monumentul in cauza a fost relocat abuziv in centrul Municipului Deva ,cu care n-are nicio legatura.De unde sa fie "prprietetul" Cetatii Deva acest sters "pricipe ,aventurier si tradator!
Autoarea articolului uita sa copieze ...dupa Wikipedia faptul ca
Acatiu Borcea(Barcsay)era fiul unei instarite familii romanesti,trecute la calvinism.Are un singur merit: ca a sprijinit puiblicarea primei carti in limba romana cu litere latine (adevarat,
un evangheliar catolic...)In rest,doar norocul istoriei si numarul covarsitor al romanilor a facut ca "Tara" Lugojului si Caransebesului sa revina la Romania ,impreuna cu Timisoara.
Legatura de rudenie cu Printul Charles este o mare gogorita,dupa ce l-au inrudit pe Charles si cu Dracula...In curand o sa fie ruda si cu Attila Dezsi!
In rest,Monumentul in cauza,fara nicio semnificatie, a fost relocat abuziv in centrul Municipului Deva ,cu care n-are nicio legatura.De unde sa fie Borcea "proprietarul" Cetatii Deva- veche cetate romana(dava)- acest sters "principe" ,aventurier si tradator! Si de ce a fost maghiarizat si preluat de UDMR?
...aşa este domnule profesor!!!...numai că statuia trebuia pusă, dacă tot au găsit-o cu plugu, la baza cetăţii, că nu deranja pe nimeni!!!...poate găsesc şi statuia lui Hory şi ne trezim cu ia, la casa de cultură!!!
Parcă Borcea s-a însurat cu o jună, nu cu ruina medievală şi e proprietar pe un viloi în SUA. Ca efect, americanii îi vor îmbălsăma echipa de fotbal a Câinilor într-o piaţă de-a lor cu inscripţia stăpân pe şireturi, branţuri şi şpiţuri...
Ce greu au dat jos statuia lui Groza şi ce tevatură cu consultarea populaţiei?
Acum "dialogul" cu românii s-a redus la bănuiala lui Marcel Morar că bârceanul are ADN-ul prinţului Cherles de Walles. În rest au dispus, ca nemeşii îngâmfaţi, şeful UDMR K. Hunor, J. Wincler şi D. Attila să replanteze morcovul din spaţiul agrar în asfalt, cam asta e democraţia lor. Cetatea Devei a fost mai întâi a Corvineştilor, iar acum este a nosatră şi va fi aşa în vecii vecilor (mi-a zis bunicul, soldat în compania lui Iuliu Maniu care a Viena).