Comunitate

Monumente istorice, promovate şi îngrijite de elevii de la „Teglas Gabor“

04 bastionul rosuAnamaria Nedelcoff

Şapte monumente istorice din judeţul Hunedoara vor fi promovate şi îngrijite de elevii Liceului Teoretic „Teglas Gabor“ din Deva, în cadrul unui amplu proiect organizat de Departamentul de Cultură al UDMR, condus de Csilla Hegedus, fost consilier personal al fostului ministru al Culturii, Kelemen Hunor.

„Elevii s-au împărţit în şapte echipe a câte 15 persoane, care trebuie să aibă grijă şi să promoveze şapte monumente din judeţul Hunedoara. Este vorba despre Magna Curia, Cetatea Devei, Parva Curia, clădirea şi Biserica Franciscană din cartierul devean Ceangăi, Bastionul Roşu de la Ilia, castelul Bella Fay din Simeria. Toate acestea sunt pe lista de monumente a ministerului. În cadrul acestui proiect, este vorba despre promovarea şi cunoaşterea respectivelor edificii“, a declarat Attila Kocsis, directorul liceului.
Unul dintre edificiile alese de elevii de la Teglas Gabor este Bastionul Roşu, de la Ilia. Clădirea ce figurează pe lista monumentelor istorice din anul 2010 a fost casa natală a lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei între 1613 – 1629, iar din 1619, a fost lider al mişcării antihabsburgice din estul şi nordul Ungariei, în timpul Războiului de 30 de ani. „În cadrul proiectului început în luna februarie, noi am luat interviu persoanei care îngrijeşte Bastionul, am împărţit flyere, am pus postere, am organizat un concurs de desene pentru copii, am plantat copaci la faţa locului, am făcut o prezentare în power point“, spune Mihai Vass, unul dintre elevii liceului, care face parte din echipa ce se ocupă de Bastionul Roşu din Ilia.
În data de 22 aprilie, va fi desemnată echipa câştigătoare, care va pleca într-o excursie la Bruxelles, organizată de europarlamentarul Iuliu Winkler.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura