Categories: Actualitate

Moţii s-au reîntâlnit cu istoria la Dupăpiatră

Magdalena Şerban

La Cheia, în apropiere de localitatea Dupăpiatră, din comuna Buceş, ieri a avut loc „Întâlnirea Moţilor cu Istoria“, manifestare cultural-patriotică şi religioasă ajunsă la a 45-a ediţie. La organizarea acestui eveniment tradiţional au participat Primăria şi Consiliul Local al comunei Buceş, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara, Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Hunedoara.

Tradiţia cere continuitate
Ca de obicei, parada şi exerciţiile militare realizate de vânătorii de munte de la Brad au fost cele mai urmărite momente din programul manifestărilor. Programul a mai inclus o slujbă a Parastasului pentru toţi eroii şi martirii neamului românesc, depuneri de coroane din partea autorităţilor locale şi judeţene la monumentul istoric „Crucea Iancului“, evocări legate de contribuţia moţilor la apărarea gliei strămoşeşti, precum şi un spectacol folcloric.
Moţii şi-au prezentat atât tradiţiile, cât produsele specifice, vizitatorii având ocazia ca pe lângă distracţie şi adevărate lecţii de istorie, să-şi poată delecta papilele gustative aşa cum se întâmplă la zile mari.
„În prima duminică a lunii iulie, moţii din Ţara Zarandului şi nu numai se adună în semn de respect şi de recunoştinţă să cinstească memoria celor ce s-au jertfit pentru apărarea credinţei, a dreptăţii sociale şi libertăţii naţionale. Folclorul a răsunat din nou, identificându-se cu tradiţiile care ne definesc ca popor. Invitaţii ediţiei au fost Ansamblul Stelele Bihorului din Oradea şi interpreţii de muzică populară din judeţul Hunedoara: Mariana Anghel, Mihai Petreuş, Ana Almăşana Ciontea, Ciprian Roman, Lavinia şi Ancuţa Zselnyan, iar invitat special a fost Vasile Conea. Aşa cum am promis, în toate acţiunile noastre culturale vom include tineri hunedoreni talentaţi, care merită să fie promovaţi în rândul publicului iubitor al cântecului autohton. Mulţumim foarte mult pentru aprecierea şi bucuria cu care am fost întâmpinaţi“, a afirmat Ciprian Roman (foto mic), managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.

Ce spune istoria
Trebuie subliniat faptul că manifestarea de la Dupăpiatră reaminteşte de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când trupele maghiare conduse de maiorul Hatvany, care se retrăgeau din zona Abrud, încercând să ajungă la Brad, au fost prinse într-o ambuscadă în strâmtoarea Cheia de la Dupăpiatră şi înfrânte de moţii aflaţi sub conducerea lui Avram Iancu. În amintirea acelei victorii, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o troiţă pe care stă scris: „Aici românii moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au învins la 19 mai 1849. Honor et patria“.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Cum functioneaza turneele de poker online

In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…

7 ore ago

ANUNŢ

o săptămână ago

COMUNICAT al Asociației Județene a Răniților Revoluției și Urmașilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva

STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…

o săptămână ago

Comunicat de presă

o săptămână ago

Bandă de hoți din Ilia, furturi pe bandă rulantă

Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…

o săptămână ago