Moţiunea de cenzură a fost adoptată, iar Guvernul Grindeanu este demis

Moţiunea de cenzură „România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor“ a fost adoptată, ieri, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Au votat „pentru“ 241 de parlamentari şi 10 au fost „împotrivă“. Numărul total de voturi valabil exprimate a fost 251. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că în urma adoptării moţiunii de cenzură, Guvernul Grindeanu este demis, iar Parlamentul aduce de îndată situaţia la cunoştinţa şefului statului, în vederea desemnării unui alt candidat la funcţia de prim-ministru.
Preşedintele Klaus Iohannis a fost informat şi a luat act de rezultatul votului din Parlament de la moţiunea de cenzură, a declarat, ieri, Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Klaus Iohannis.
„Preşedintele a fost informat şi a luat act de rezultatul votului din Parlament, preşedintele va convoca consultări cu partidele parlamentare pentru ziua de luni, în vederea formării unui nou guvern“ – a anunţat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei. Ea a adăugat că preşedintele participă astăzi şi vineri la Bruxelles, la reuniunea de vară a Consiliului European.
Potrivit Constituţiei, primul pas trebuie să-l facă preşedintele Klaus Iohannis, care declanşează consultări cu toate partidele parlamentare, în ordinea ponderii lor. Constituţia spune că „Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament“. Or, cum PSD nu deţine majoritatea absolută (are 221 de parlamentari dintr-un total de 464), preşedintele va avea consultări cu toate partidele reprezentate în Parlament.
În urma consultărilor, Klaus Iohannis desemnează un posibil premier, care nu e obligatoriu să fie dintre cei propuşi de partide. Însă, acest candidat la funcţia de premier trebuie să aibă susţinere parlamentară, pentru că el îşi va forma un guvern şi va ajunge la votul din parlament. „Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului“, potrivit Constituţiei.
Dacă prima propunere de guvern pică în Parlament, se declanşează din nou consultări între preşedinte şi partidele parlamentare şi primul desemnează un alt candidat de premier care şi acesta trebuie să fie votat de Parlament, alături de cabinetul ales de el. În caz de respingere şi a acestei propuneri, lucrurile se pot repeta cu desemnarea de premier şi votul în Parlament, dar nu mai târziu de două luni de la primul vot din Parlament.
Dacă timp de două luni Parlamentul nu votează un Guvern, atunci preşedintele declanşează alegeri anticipate.
Pe de altă parte, PSD va merge luni cu o propunere de premier la preşedintele Klaus Iohannis, a declarat şeful partidului Liviu Dragnea (foto), care s-a arătat „absolut convins“ că acesta o va accepta. „Eu sunt convins că preşedintele Iohannis va fi interesat de stabilitatea României şi sunt absolut convins că luni va accepta propunerea noastră“, a declarat, ieri, Liviu Dragnea, referindu-se la candidatul PSD de prim-ministru. El a mai spus că propunerea de premier va fi aleasă de PSD în zilele următoare, în Comitetul Executiv al partidului, dar că el, Liviu Dragnea, are „patru variante, şi doamne, şi domni, din partid“.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Un partid socialist sa se bucure de victoria unui feudal ?!?
    Doar Romania e capabila de asa ceva ?!
    NU.
    "Caci nimic nu e nou sub soare" zice Eccelesiastul.
    Lenin a fost mic burghez.
    Petru Groza, la fel.
    Deci, traim doar o micro-intoarcere in timp.

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago