Politica si administratie

„Munca unui pădurar a devenit la fel de periculoasă ca a unui poliţist“

Interviu cu Viorel Sălan, senator PSD de Hunedoara

– Domnule senator, în ultima perioadă s-au înmulţit sesizările legate de defrişări ilegale. Ce ne puteţi spune despre aceasta?
– Ultimul sondaj de opinie european a relevat faptul că românii sunt cei mai îngrijoraţi cetăţeni din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte protecţia şi conservarea pădurilor din ţara lor. În timp ce în Europa, 87 la sută dintre respondenţii UE sunt în favoarea adoptării unor noi legi pentru combaterea distrugerii globale a pădurilor, în România 96 la sută dintre oameni sunt îngrijoraţi de starea pădurilor şi viaţa animalelor sălbatice care le populează. De asemenea, 88 la sută dintre respondenţii din România au declarat că guvernul lor nu face suficient pentru a combate distrugerea pădurilor.
Mai îngrijorătoare însă este creşterea numărului de acţiuni violente împotriva pădurarilor. Numai în luna octombrie a anului trecut doi pădurari au fost ucişi de cei care încercau să fure lemne. În ultimii ani au fost omorâţi în timpul serviciului şase pădurari. Munca unui pădurar a devenit astfel la fel de periculoasă ca a unui poliţist. Situaţia este cu adevărat gravă şi trebuie să facem neapărat ceva.
– Aveţi conturată şi o soluţie pentru a rezolva această situaţie?
– Da. Echipa parlamentarilor PSD de Hunedoara ne-am reunit eforturile pentru a documenta o iniţiativă legislativă prin care să fie înfiinţat un serviciu special militarizat, care să funcţioneze eventual în cadrul Jandarmeriei Române, şi care să aibă atribuţii în protecţia patrimoniului natural, inclusiv forestier.
– Există o variantă concretă pe care o aveţi în vedere pentru acest proiect de lege?
– Da. În Spania, Garda Civilă are un departament special care se ocupă de protejarea mediului natural, inclusiv a pădurilor, Spania aflându-se pe locul trei în Europa ca suprafaţă împădurită.
Ideea protejării patrimoniului natural al Spaniei nu este nouă. În 7 iunie 1876, monarhia spaniolă a ordonat Gărzii civile să-şi asume noi obiective de securitate şi poliţie, cum ar fi protecţia munţilor publici şi prevenirea incendiilor de vegetaţie. În 1986, statul spaniol a extins atribuţiile Gărzii civile şi asupra mediului ambiant. Astfel, în 1988, Garda Civilă a creat Serviciul pentru Protecţia Naturii (SEPRONA), garantând cetăţenilor spanioli dreptul la un mediu adecvat, precum şi dreptul la conservarea acestuia pentru generaţiile care vin. SEPRONA a fost reorganizată din nou în anul 2000 şi i s-a încredinţat prevenirea acţiunilor de distrugere asupra mediului natural şi protecţia bunurilor mobile şi imobile înscrise ca active istorice pe întreg teritoriul naţional spaniol, inclusiv în conservarea pe mare a speciilor protejate şi pe cale de dispariţie. Ne-am gândit că preluarea şi adaptarea acestui model este posibilă şi în România.

(Interviu realizat de Poliana Mardari)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura