Categories: Comunitate

Municipiul Brad, premiat pentru eficienţă energetică

Magdalena Şerban

Ieri, la sediul Primăriei Brad a avut loc festivitatea de înmânare a diplomei aferente premiului II, acordat municipalităţii de aici în urma participării la competiţia „Eficienţa energetică începe la nivel local”. La eveniment au luat parte reprezentanţi ai administraţiei locale, o parte din personalul implicat în materializarea proiectului, precum şi Adriana Udroiu – responsabil cu implementarea proiectului, din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, şi Mihai Moia – Manager de Proiect în cadrul UNDP GEF.

Centrale termice sustenabile pentru clădiri
Pe lângă recunoaşterea oficială a meritelor, primăria brădeană s-a ales pe urma competiţiei câştigate, şi cu o centrală termică cu gazeificare pe combustibil solid, care va duce de acum încolo, la o scădere drastică a costurilor cu încălzirea instituţiei administrative şi a Cinematografului Zarand, atunci când va fi pus în funcţiune. Concursul organizat în cadrul proiectului „Îmbunătăţirea eficienţei energetice în gospodăriile şi comunităţile cu venituri reduse din România“  a fost lansat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare – PNUD, la finele anului 2014 şi implementat de PNUD Centrul Regional Istanbul, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri din România şi şapte administraţii publice din judeţele Dolj şi Hunedoara, mai exact Brad, Calafat, Călan, Craiova, Petrila, Petroşani şi Vulcan. Grila de evaluare a punctat preocupările constante de creştere a eficienţei energetice în serviciile şi clădirile publice, pe parcursul a trei ani (2012-2014). Mai trebuie adăugat că au fost invitate să ia parte la competiţie nu mai puţin de 180 de primării din cele două judeţe amintite, Primăria municipiului Vulcan clasându-se pe prima poziţie, urmată de Primăria municipiului Brad. Treapta a treia a fost adjudecată de administraţia comunei Galicea Mare, din judeţul Dolj. Premiile oferite s-au materializat în instalarea unor centrale termice sustenabile pentru clădiri. Locul întâi a însemnat o alocare de 20.000 de dolari, celui secund i-a revenit suma de 17.500 dolari, iar celui de-al treilea i s-au atribuit 15.000 de dolari.

Se vor reduce costurile la încălzire cu peste 80 de procente
„Din calculele estimative a rezultat că pentru un sezon rece de cinci luni (noiembrie-martie), cheltuielile cu încălzirea clădirii nu vor depăşi 20 de procente faţă de iarna 2015-2016, în condiţiile unei flexibilităţi în funcţionare, a unei rezerve de capacitate, a unei rezerve de capacitate termică pentru încălzirea Cinematografului Zarand, precum şi a nepoluării mediului înconjurător. Diferenţa o să fie una foarte mare, ţinând cont că în iarna curentă, pentru sediul primăriei am achitat facturi la încălzire în cuantum de circa 27.000 – 30.000 de lei, lunar. Sistemul centralizat are meritul său, dar nu constituie o soluţie pentru o instituţie publică, pierzându-se mulţi bani, deoarece activitatea administrativă nu este una permanentă“, a subliniat viceprimarul din Brad, Aurel Circo.
„Cred că prin modernizarea obiectivelor publice consumatoare de energie se contribuie şi la sporirea interesului public pentru raţionalizarea consumurilor energetice. Investiţia în noua centrală a avut o valoare finală de 69.222 lei, nu a fost nevoie de cofinanţare locală şi a reprezentat o oportunitate de câştig pentru comunitatea noastră, fiind selectaţi în urma evaluării efortului făcut de administraţie de-a lungul ultimilor ani, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi a scădea costurile cu energia. După cum se ştie, şcolile din municipiu beneficiază de centrale termice proprii, renunţând la sistemul centralizat de încălzire şi reducând costurile de întreţinere, substanţial. Centrala va fi pusă în funcţiune începând cu iarna 2016-2017, construcţia ei fiind începută cu circa două luni în urmă”, a declarat Florin Cazacu, edilul-şef al municipiului Brad.
La rândul său, reprezentantul PNUD a vorbit despre componentele principale ale proiectului ce vizează măsuri de îmbunătăţire a legislaţiei în domeniu, prin includerea unei categorii speciale precum cea a consumatorilor vulnerabili, instruirea de specialişti în domenul eficienţei energetice, măsuri demonstrative de reabilitare termică a unor instituţii publice şi realizarea unei baze de date care să deţină un inventar al clădirilor din România, astfel încât ministerele să poată avea o evidenţă reală a reabilitărilor efectuate şi a indicatorilor ce trebuie raportaţi către Comisia Europeană, totul pentru prioritizarea investiţiilor în cadrul programelor şi strategiilor viitoare.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Hai ca asta-i tare. Pai Bradul avea cel mai mare pret din tara pe gigacalorie. Asta da eficienta energetica.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii prin târg că un per­so­naj din zonă vrea să ajungă șef mare de…

10 ore ago

Bulina albă

Maria Bocicor, președinta UCRR Filiala Hunedoara Pentru că a reușit să acceadă în Consiliul Local…

10 ore ago

Bulina neagră

Dumitru Andreșoi, fermier Pentru că este acuzat de procurorii lui Kovesi de fraudarea fondurilor europene.

10 ore ago

Parchetul European taie în carne vie: Cel mai mare oier, reținut de oamenii lui Kovesi. Prejudiciu imens

Parchetul European a lovit puternic în agricultura românească: Dumitru Andreșoi (foto), cel mai mare cres­că­tor…

11 ore ago

Gurasada și Vălișoara, sub semnul solemn. Start pentru încă 4 ani!

Magdalena Șerban Nu demult, primarii aleși sau realeși ai județului au depus jurământul de cre­dință,…

11 ore ago