Categories: ActualitateFlash

Municipiul Hunedoara are doi zimbri cu „paşaport” nemţesc

Natalia Bumbac

De câteva zile, în municipiul Hunedoara au ajuns doi zimbri, un mascul şi o femelă, care au fost relocaţi de la centre de reproducere din Germania. Bovinele au fost aduse printr-un proiect al World Wilde Foundation (WWF) România, o organizaţie care se ocupă de protejarea mediului sălbatic din Munţii Carpaţi şi din lungul Dunării şi Rewilding Europe, derulat în parteneriat cu Grădina Zoologică din municipiul Hunedoara.
Va mai fi înfiinţat un centru
Pentru a demara acest proiect pilot, WWF România şi Grădina Zoologica din Hunedoara au încheiat anul trecut un protocol de colaborare, iar cu sprijinul autorităţilor locale ale municipiului a fost amenajat un ţarc special pentru zimbri, de 6.000 metri pătraţi, acesta urmând să fie extins în perioada următoare.
„Înfiinţarea centrului de reproducere pentru zimbri face parte din proiectul WWF România de reintroducere a zimbrilor în mediul sălbatic din România. Până la sfârşitul lunii august va mai fi înfiinţat un alt centru la Poeni, comuna Densuş. Până acum, în ţară au fost aduşi zimbri doar din Polonia, ajungându-se la cosangvinizarea exemplarelor din rezervaţii. Pentru a evita această situaţie, aducem zimbri din rezervaţii ale altor state, din Germania, Elveţia, Italia etc. Colaborăm cu Grădina Zoologică din Hunedoara, iar dacă exemplarele aduse acolo vor fi manageriate bine, vor mai fi aduse şi altele. În cazul de faţă, puii de zimbru care se vor naşte în centrul de reproducere vor fi eliberaţi în sălbăticie, pentru a evita cosangvinizarea”, a explicat Alexandru Bulacu, senior rewilding officer la WWF România. Acesta a mai spus că deocamdată, zimbrii de la centrul de reproducere nu vor putea fi vizitaţi, având nevoie de o perioadă de acomodare cu mediul în care au fost relocaţi.
Reprezentantul WWF Romania a mai spus că zimbrii aduşi la centrul de reproducere din municipiul Hunedoara au nume nemţeşti, femela de 11 ani se numeşte Spekingur, iar masculul de doi ani – Joachim, numele lor având legătură cu rezervaţiile din care provin. Aşa cum de altfel sunt botezaţi şi zimbrii născuţi la rezervaţiile din România, numele fiecărui exemplar trebuind să înceapă cu „Ro”, în nume precum Roxana, Roman etc. Proiectul desfăşurat de WWF România şi Rewilding Europe denumit “Măsuri urgente pentru refacerea populaţiei de zimbru în România” are drept scop salvarea de la dispariţie a speciei de bovine, ţara noastră fiind printre puţinele unde acestea vieţuiesc în sălbăticie.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

o zi ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

o zi ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

o zi ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

o zi ago