În urmă cu doi ani am avut iniţiativa ca în câteva instituţii de învăţământ hunedorene să se poată învăţa limba şi cultura chineză. Institutul Confucius, finanţat de guvernul Republicii Populare Chineze, a deschis atunci mai multe clase. Apoi, acum un an, din dorinţa de a intra în contact cu potenţiali investitori chinezi, m-am adresat atât Ambasadei Chinei, cât şi conducerii provinciei Zhejiang în vederea înfrăţirii cu un oraş similar Hunedoarei. Astfel, am ajuns ca, după proceduri administrative specifice statului român şi chinez, să ne înfrăţim cu Kaihua. În fapt, în data de 19 noiembrie 2014, am semnat protocolul oficial în cadrul unei ceremonii organizate de primăria Kaihua.
Ce fel de oraş este Kaihua?
Aflat pe coasta de est a Chinei, la cca 400 de km de Shanghai, Kaihua administrează o populaţie de aproape 350.000 de cetăţeni, care locuiesc în cele nouă orase si nouă comune, din care este formată administraţia Kaihua. Mai subliniez că localitatea Kaihua este conectată la o reţea de autostrăzi, cea mai cunoscută dintre ele legând-o de Hangzhou şi Shanghai. 95 la sută din suprafaţa sa este acoperită de păduri. Clima este subtropicală şi specifică zonelor muntoase. La mare cinste în zona Kaihua este arta sculpturii în rădăcini de camfor. Oraşul a deschis recent un muzeu al sculpturilor în rădăcini de camfor şi a facut deja diligenţele pentru a intra în Cartea Recordurilor cu aceste sculpturi.
Ce v-a impresionat în Kaihua?
Am vizitat câteva firme din Parcul Industrial, care e întins pe 600 ha şi are în plan extinderea la 1000 ha. Aici îşi au sediul peste 120 de întreprinderi de profile diferite: de la industria farmaceutică, mecanică, metalurgie, până la producţia de desene animate. Am avut o întâlnire cu oameni de afaceri cărora le-am prezentat oportunităţile de a investi în Hunedoara, mai ales că unii dintre ei îşi exportă produsele în Europa, iar pentru aceştia ar fi un mare avantaj relocarea.
Cu ce i-a impresionat Hunedoara pe chinezi?
Hunedoara i-a impresionat în primul rând prin Castelul Corvinilor, cu faptul că acest obiectiv de patrimoniu naţional a fost păstrat şi este valorificat ca potenţial turistic. De altfel, primarul oraşului Kaihua are ca o preocupare importantă creşterea numărului de turişti. Se construieşte aici un mare parc turistic, cu muzee tradiţionale şi parc de bonsai care va fi terminat anul viitor.
Ce aşteptări aveţi de la încheierea acestei relaţii de înfrăţire cu oraşul Kaihua?
Anul viitor, sperăm să fim vizitaţi de o delegaţie de oameni de afaceri chinezi pe care să-i convingem de oportunităţile Hunedoarei. De asemenea, o delegaţie oficială a Primăriei Kaihua ne va vizita şi sperăm şi la o prezenţă a dânşilor în cadrul Târgului Castelelor 2014.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…