Muntele Măslinilor, locul din care Iisus S-a înălţat la cer
Muntele Măslinilor este un munte situat la est de Orașul Vechi al Ierusalimului. Se numeşte astfel datorită dumbrăvilor de măslini care l-au acoperit în trecut. Acest munte are o importanță religioasă semnificativă atât în creştinism, precum şi în iudaism și islam, scrie DespreLume.ro.
Învierea morților
În fapt, acest munte este un lanţ de dealuri, care se întind de la nord la sud, pe o lungime de aproximativ 3,5 km, având o lățime de aproximativ 1,6 km. Altitudinea maximă a Muntelui Măslinilor este de aproximativ 826 metri deasupra nivelului mării. Acest lucru îl face cu aproximativ 100 de metri mai înalt decât Orașul Vechi din Ierusalim. Muntele Măslinilor este separat de Orașul Vechi prin Valea Chedron (sau Kidron), un curs de apă uscat ce curge spre sud, spre Marea Moartă. La nord se află Muntele Scopus, iar la sud se întinde Valea Iosafat, unde se găsește Grădina Ghetsimani, un loc important în viața lui Iisus, așa cum este descris în Noul Testament. Pentru iudaism, Muntele Măslinilor este locul în care se spune că va avea loc învierea morților atunci când Mesia va veni. În islam, Muntele Măslinilor este menționat indirect în Coran, unde se face referire la măslinul sfânt și uleiul său. De asemenea, este considerat un loc sacru datorită asocierii sale cu profetul Isa (adică Iisus), care este un profet important în islam.
Ultima noapte înainte de arestare
În creștinism, Muntele Măslinilor este asociat cu mai multe evenimente legate de viața lui Iisus. Pe acest munte, Iisus și-a petrecut ultima noapte înainte de arestarea sa și tot acolo S-a rugat în Grădina Ghetsimani. Înainte de a fi arestat, Iisus s-a retras în Grădina Ghetsimani, situată pe Muntele Măslinilor, pentru a se ruga. Conform Evangheliei după Luca, Iisus a cerut ajutor și îndrumare de la Dumnezeu, exprimându-Şi teama și tristețea înainte de crucificare. Acesta reprezintă un moment important în înțelegerea naturii umane și divine a lui Iisus. De asemenea, acest munte este locul în care, conform tradiției creștine, Iisus a plâns pentru Ierusalim și a prezis distrugerea sa.
Totodată, Muntele Măslinilor este locul de unde Iisus a înălțat la cer după învierea Sa, eveniment cunoscut sub numele de Înălțarea Domnului. După înviere, Iisus S-a întâlnit cu ucenicii săi pe Muntele Măslinilor și le-a dat Marea Trimitere, respectiv să meargă și să facă ucenici din toate națiunile. Apoi, în fața lor, Iisus S-a înălțat la ceruri. Locul exact de pe munte unde se presupune că a avut loc Înălțarea este marcat acum de Biserica Pater Noster și Capela Înălțării.
Mormintele de pe Muntele Măslinilor
Muntele Măslinilor mai este este cunoscut pentru cimitirul evreiesc vechi, care se întinde pe versanții săi. Acest cimitir este considerat a fi unul dintre cele mai vechi și mai importante cimitire evreiești din lume. Cuprinde aproximativ 150.000 de morminte și are o istorie care se întinde pe circa 3.000 de ani.
Multe personalități din istoria evreiască și biblică sunt înmormântate în acest loc, inclusiv profeti, învățați, rabini și lideri spirituali. Printre cele mai cunoscute personalităţi îngropate aici se numără Hulda, o profetă din timpul Regelui Iosia, Zaharia, un profet și autor al unei cărți din Vechiul Testament, sau Absalom, fiul Regelui David.
Foarte mulţi evrei îşi doresc să fie îngropaţi în acest cimitir. Evident, motivele sunt legate de credința iudaică privind învierea morților atunci când va sosi Mesia. De-a lungul timpului, acest loc a căpătat o aură sacră, devenind în cele din urmă un simbol pentru momentul Învierii Domnului.
Pe lângă cimitirul evreiesc, pe Muntele Măslinilor se află și alte morminte și monumente funerare, cum ar fi Biserica Tuturor Națiunilor, sau Biserica Agoniei, care marchează locul în care Iisus s-a rugat în Grădina Ghetsimani, și mormântul Fecioarei Maria, mama lui Iisus, care este venerat atât de creștini, cât și de musulmani.