Mulţi miniştri s-au perindat pe la Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, dar nimic nu s-a mişcat în ceea ce priveşte drumul de acces până acolo. Turiştii se plâng că drumul este groaznic, e nevoie de nervi, dar şi de reparaţii la maşini. Cui să-i pese, însă?
Ca în alte dăţi, şi vizita de ieri a ministrului Culturii, Daniel Barbu, la Sarmizegetusa Regia, s-a încadrat perfect în tipicul deplasărilor făcute de ceilalţi foşti miniştri de la Cultură în decursul ultimilor 10-15 ani. A venit, a vizitat, a dat indicaţii şi a făcut unele promisiuni.
Poate fi realizat parc arheologic
„Consiliul judeţean trebuie să reflecteze, astfel încât să se facă drumul de acces. E adevărat că acest lucru s-a ratat în anul 2005, când cei de la PDL s-au împotrivit. În ceea ce priveşte situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia, am constatat îmbunătăţiri mari de când acesta a fost preluat de către autoritatea judeţeană. Vrem să facem în judeţ un parc arheologic, care să cuprindă Sarmizegetusa Regia şi Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Situl de aici (n.r. Sarmizegetusa Regia) este remarcabil. Rostul lui este să fie văzut de multă lume. Trebuie să dăm viaţă acestor situri, să le facem cât mai accesibile turiştilor”, a declarat ministrul Culturii. La rândul său, profesorul Gelu Florea, de la Universitatea Babeş-Bolyai, cel care se ocupă de săpăturile arheologice de la Sarmizegetusa Regia, a afirmat că aici ar trebui să se realizeze un muzeu virtual, în care turiştii să poată pătrunde în lumea dacică, să călătorească prin sit şi să-l vadă aşa cum era el pe vremea strămoşilor noştri. „Într-un an sau doi, vom avea acest muzeu virtual”, a promis ministrul Daniel Barbu.
Stricăciuni de 80.000 de lei
Administratorul monumentului de la Sarmizegetusa-Regia-Grădiştea de Munte, Vladimir Brilinsky, a declarat cu această ocazie că aici există un regulament de funcţionare, de când situl se află în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara. „Până acum, a fost o epocă, acum începe alta. Aici nu veţi mai găsi vandalism, sau acţiuni mistice care să distrugă ce am moştenit. Vom avea la Sarmizegetusa Regia un adevărat Versailles”, a declarat Brilinsky. Acesta a mai afirmat că, după acţiunile mistice, organizate de o sectă din municipiul Hunedoara, în urmă cu mai multe luni, la Soarele de Andezit s-au produs stricăciuni estimate la 80.000 de lei. „Din acest motiv, piatra de la Soarele de Andezit a fost afectată pe o adâncime de 3 milimetri”, a adăugat Vladimir Brilinsky. Preşedintele CJ Hunedoara, instituţie în a cărei administrare au trecut cu ceva timp în urmă vestigiile antice din Munţii Orăştiei, a declarat, la rândul său, că la anul, va începe modernizarea drumului de acces până la Sarmizegetusa Regia.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…