Stimularea mediului economic şi salarii mai mari
„Cele două direcţii principale de acţiune sunt stimularea mediului economic şi, în paralel, îmbunătăţirea vieţii oamenilor prin măsuri sociale adecvate.
Astfel, pentru susţinerea mediului de afaceri şi eliminarea unor inechităţi sociale, a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Codului fiscal. Setul de măsuri introduse prin actul normativ vizează susţinerea mediului de afaceri, prin încurajarea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor, precum şi prin stimularea activităţii de inovare, cercetare şi dezvoltare”, arată deputatul hunedorean.
Natalia Intotero precizează că o modalitate sigură şi verificată de a stimula activitatea economică este reducerea impozitelor. De aceea, pentru microîntreprinderi, s-a decis majorarea limitei veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 euro la 500.000 euro, modificând astfel una dintre condiţiile ce trebuie îndeplinite de persoanele juridice române pentru încadrarea în definiţia microîntreprinderii. De asemenea, în vederea stimulării creării de noi locuri de muncă şi pentru aşezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderi, s-a stabilit o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au unul sau mai mulţi salariaţi şi se abrogă cota actuală de 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat. Totodată, arată deputatul amintit, pentru societăţile care în prezent desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare – dezvoltare, definită potrivit legii, se aplică o facilitate de scutire de la plata impozitului pe profit valabilă în primii 10 ani de activitate.
O altă măsură guvernamentală, subliniază deputatul Natalia Intotero, elimină impozitul pe venit datorat de persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor ca urmare a desfăşurării activităţilor cu caracter sezonier, în baza contractului individual de muncă, încheiat pe durată determinată.
De asemenea, câştigurile salariale ale românilor vor creşte în perioada imediat următoare. Începând cu 1 februarie 2017, se vor majora salariile pentru artişti şi pentru angajaţii din administraţia publică locală. Personalul plătit din fonduri publice din instituţiile şi autorităţile publice ale administraţiei publice locale beneficiază de majorarea cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017. Personalul de execuţie din cadrul instituţiilor publice de spectacole sau concerte, indiferent de subordonarea acestora, beneficiază de majorarea cu 50% faţă de nivelul acordat pentru luna ianuarie 2017 a cuantumului brut al salariilor de bază, precum şi a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut.
Salariul de bază minim brut garantat în plată va fi majorat la 1.450 lei lunar, începând cu data de 1 februarie 2017, pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, reprezentând o creştere cu 16% faţă de sfârşitul anului 2016, respectiv de la 1.250.
Venituri crescute pentru pensionari şi tineri
De asemenea, începând cu 1 martie 2017, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari va creşte la 520 lei (prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate). Ordonanţa de urgenţă mai stabileşte că, începând cu data de 1 iulie 2017, valoarea punctului de pensie se majorează cu 9% şi va fi de 1.000 lei, arată deputatul PSD Natalia Intotero.
Nu au fost uitaţi nici tinerii. Astfel, studenţii înmatriculaţi la formă de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, beneficiază de gratuitate la transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Totodată, cuantumul alocat pentru constituirea fondului de burse şi protecţie socială a studenţilor se stabileşte la 201 lei/ lună pe perioada derulării activităţilor didactice/student de la învăţământul cu frecvenţă, fără taxă de studii.
„Rezultatele urmărite prin aplicarea acestor decizii sunt: crearea de noi locuri de muncă, încurajarea capitalului autohton, atragerea investiţiilor străine directe, mai ales în sectoarele cu valoare adăugată ridicată, investirea în infrastructură şi în fabrici noi, dezvoltarea capacităţilor de producţie, astfel încât să se creeze premisa unei creşteri economice sustenabile. Este singura garanţie a prosperităţii şi bunăstării oamenilor, a progresului României, subliniază Natalia Intotero, deputat PSD de Hunedoara. (Magdalena Şerban)
Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 24 noiembrie. Un sondaj realizat de AtlasIntel…
Vorbesc cârcotașii de serviciu că o duduie de pe la noi, i-a dat subiectele la…
Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara Pentru că a semnat contractul de achiziționare a zeci…
Costel C., acuzat de omor calificat Pentru că a fost trimis în judecată, pentru omor,…
Elevii din 23 de comune ale județului nostru vor avea, în curând, la dispoziție microbuze…
Beneficiari Casa Verde 2023 riscă să piardă finanţarea de 20.000 de lei, pentru că instalatorii…