Adriana Năstase
Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), a negat luni că statul va introduce o „taxă pe soare” care ar urma să fie impusă prosumatorilor ce investesc în panouri fotovoltaice.
Dacă numărul prosumatorilor crește mult
„Nu se introduce absolut nici o taxă, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nici o taxă pentru energia consumată sau produsă. Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care Directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8 la sută din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa”, a spus ministrul într-o conferință de presă. Popescu a afirmat că OUG nu prevede introducerea unei taxe, ci doar o posibilitate, valabilă peste 4 ani de la data intrării în vigoare a actului. „Există (în textul OUG mențiunea – n.r.) <poate introduce>, nu există <va fi o taxă de mâine, de poimâine sau va fi o taxă anul viitor sau peste doi ani, peste trei ani, peste patru ani>. Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori. Ministerul energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe”, a comentat acesta. Mai mult, ministrul Energiei a catalogat discuțiile din spațiul public despre „taxa pe soare” ca fiind fake news.
Depun amendamente dacă e nevoie
PSD a transmis anterior că nu este de acord cu introducerea unei taxe pentru energia auto-produsă din surse regenerabile. „Chiar dacă s-ar aplica din 2026, o astfel de măsură ar avea ca efect descurajarea investițiilor în acest domeniu, ceea ce contravine obiectivelor României de a dezvolta surse alternative de energie electrică”, a transmis PSD printr-un comunicat de presă. Social-democrații spuneau că, în actualul context economic, statul trebuie să încurajeze gospodăriile și IMM-urile care pot face investiții în sisteme de producție de energie regenerabilă, pentru acoperirea consumului propriu și, eventual, pentru livrarea surplusului în sistemul energetic național. „Ca atare, atunci când ordonanța de urgență va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va depune amendamente pentru înlăturarea prevederilor care descurajează investițiile din acest sector și va solicita o dezbatere în regim de urgență, astfel încât modificările să fie aprobate înainte de expirarea termenului în care trebuie emise normele de aplicare”, se mai arată în sursa citată. PSD subliniază că Directiva Europeană 2018/2021, care a stat la baza Ordonanței de urgență, nu are un caracter imperativ în privința taxării prosumatorilor. Această măsură este lăsată la latitudinea statelor membre, deci nu poate fi invocată ca obligație pentru introducerea unei astfel de reglementări în România. De altfel, proiectul pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Energiei nu conținea noțiunea de taxare a prosumatorilor la Art. 19, alin. (3) – modificarea fiind făcută de această instituție cu puțin timp înainte de introducerea actului normativ în ședința de Guvern, a mai adăugat PSD.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…