Actualitate

Ne cred proștii lor! Ți-a luat permisul după un drugtest eronat, trebuie să abandonezi mașina

Ministerul Afacerilor Interne a publicat proiectul ordonanței de urgență menită să ac­celereze procesul de analiză toxicologică pentru șoferii suspectați de consumul de substanțe psihoactive sau alcool. Noua măsură prevede că rezultatele analizelor to­xicologice trebuie comu­nicate în termen de 72 de ore de la recoltarea mostrelor biolo­gice, facilitând astfel resti­tuirea rapidă a permiselor de conducere în cazul în care rezultatele sunt negative.

Abandonați mașina
Până aici, s-a înțeles. Dar, ce se întâmplă dacă un șofer este oprit, testat pentru droguri, și, deoarece a luat pastile pentru dureri de cap sau alt medicament, este pozitiv la acest test? Permisul de conducere i se ia pe loc și până la restituirea lui, adică 72 de ore, rămâne pieton. Problema este că sigur nu se ridică permisul în aceste cazuri la poarta sau scara blocului. Ce faci dacă te afli prin București și nu mai poți conduce înapoi acasă, că polițistul și-a ridicat permisul?. Știți ce răspunde IPJ Hunedoara, prin Carla Strujan, purtător de cuvânt? „Chemați pe cineva să vină să ia mașina”. În aceste condiții, dacă aveți ghinionul să fi luat ceva pastile banale pentru o durere de cap și ieșiți pozitiv la testul de droguri, trebuie să vă abandonați autoturismul și să vă descurcați cum puteți să ajungeți acasă. Frumos, nu? Asta, în condițiile în care școlile sunt pline de elevi care se droghează și care nu conduc, că nu au 18 ani.
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a propus ca șoferii cărora li se ia permisul în urma unui test rapid antidrog, care se dovedește ulterior a fi eronat, să primească despăgubiri. Asociația susține că uneori șoferii pierd doar timp, însă alteori le este afectată reputația, ajungând chiar să își piardă locul de muncă în urma unor astfel de erori.

Prevederile ordonanței
Noua ordonanță stipulează că instituțiile de medicină legală trebuie să finalizeze analizele toxicologice și să comunice rezultatele structurilor de poliție în maximum 72 de ore de la recoltarea mostrelor biologice. Aceasta se aplică în cazul șoferilor care refuză sau nu pot să se supună testării pe teren sau celor testați cu mijloace tehnice certificate care indică prezența substanțelor psihoactive. În plus, permisul de conducere reținut ca urmare a testării pozitive pentru substanțe psihoactive va fi restituit în baza buletinului de analiză toxicologică care atestă absența substanțelor în organism sau la împlinirea termenului de 72 de ore dacă nu a fost comunicat rezultatul. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un sa­lariu net de vreo 8.000 de lei,…

22 de ore ago

Bine ai revenit, Donald Trump! Președintele SUA își preia mandatul săptămâna viitoare

Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…

22 de ore ago

Bulina albă

Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…

22 de ore ago

Bulina neagră

Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…

22 de ore ago

Polițiști puși la zid de proprietarul unei pensiuni turistice

Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…

22 de ore ago

Recidivist acuzat că a furat dintr-un magazin scutece pentru bebeluși

Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…

22 de ore ago