De data aceasta, sub genericul „Centenar Maurice Druon. Romanul istoric în colecţiile Bibliotecii Judeţene”, a fost făcută o amplă prezentare a vieţii şi activităţii scriitorului francez, de la a cărui naştere se împlinesc în acest an 100 de ani, autorul celebrului roman istoric Regii blestemaţi. Au fost, de asemenea, prezentaţi principalii autori de romane istorice: Walter Scott, Lev Tolstoi, Henryk Sienkiewicz, Mihail Sadoveanu, precum şi contemporanii Philippa Gregory, Hilary Mantel (cu romane inspirate din istoria Angliei) şi Mika Waltari, Max Gallo, Valerio Massimo Manfredi, Christian Jacq (care au abordat istoria Egiptului, Greciei, Romei). Toţi aceştia au scris cărţi ce au devenit bestselleruri internaţionale.
Nu a fost omis nici scriitorul hunedorean Ioan Dan, cu romanele sale inspirate din timpul domniilor lui Mircea cel Bătrân şi Mihai Viteazul, precum şi îndrăgitul scriitor Vintilă Corbul, cu romanele Căderea Constantinopolelui, Uragan asupra Europei, Cavalcadă în iad etc.
Unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori francezi, Maurice Druon (1918-2009), membru al Academiei Franceze şi laureat al prestigiosului premiu literar Goncourt (1948), a fost şi membru de onoare al Academiei Române (1996), tocmai datorită imensei popularităţi de care s-au bucurat în ţara noastră romanele sale Marile familii, dar mai ales Regii blestemaţi. Maurice Druon a avut şi o importantă activitate politică, fiind întotdeauna de partea forţelor progresiste şi militând pentru o Europă cu adevărat democratică. După Alexandre Dumas-tatăl, cu ai săi Cei trei muşchetari, cu Regina Margot, după Michel Zevaco şi al său cavaler Pardaillan, a fost rândul lui Maurice Druon, în secolul XX, să marcheze o pagină importantă în istoria romanului istoric francez. În România, romanele sale au fost excepţional de bine primite de public, iar ca semn de apreciere, scriitorului i s-a acordat calitatea de membru de onoare al Academiei Române.
Romanele istorice au suscitat întotdeauna interesul cititorilor care puteau, astfel, să cunoască într-un mod atractiv evenimente şi personaje istorice reale. Chiar dacă ficţiunea a avut un rol destul de mare în economia romanelor istorice, adevărul istoric a fost în mare parte respectat, astfel încât romane celebre au adus mai aproape de cititori evenimentul istoric din diverse epoci. De altfel, cum s-a mai spus, autorul de romane istorice nu reconstituie riguros o epocă, ci o evocă. Lumea romanelor istorice este fascinantă şi ea ne poartă în cele mai variate perioade istorice pe care le reînvie, care ne devin foarte familiare, de la Egiptul faraonilor şi Imperiul Roman, din Bizanţ în Franţa Evului Mediu, din Anglia Tudorilor la epoca lui Napoleon, fără să uităm epoca lui Ştefan cel Mare sau România din anii Primului Război Mondial. Romanele de acest fel ne fac să îndrăgim istoria, ne determină să căutăm să aflăm mai mult decât scrie în manuale, ne fac să înţelegem mecanismele subtile ale luptelor pentru putere şi dominaţie de-a lungul întregii istorii a omenirii.
Toate acestea au fost prezentate într-o formă atractivă şi bine documentată, în finalul expunerii fiind adresat celor prezenţi, ca de obicei la astfel de manifestări, un set de întrebări din subiectul expus, cei care au răspuns corect au fost răsplătiţi cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Deva
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…