Categories: Actualitate

Nebunia traficului cu lucrări de licenţă

Carmen Cosman

Mai mulţi profesori de la universităţile din ţară, fie ele de stat sau private, au decis să ia atitudine împotriva traficului cu lucrări de licenţă, un fenomen care a atins dimensiuni considerabile. Comercializarea acestor lucrări se face adeseori cu încălcarea flagrantă a drepturilor de autor.
Pe Internet, există peste 200 de site-uri care comercializează ilegal zeci de mii de lucrări de licenţă, în orice domeniu, fără a avea măcar drepturile de autor pentru multe dintre ele. „Este evident că nici o persoană nu poate fi autorul a zeci de mii de lucrări de licenţă, întrucât pentru redactarea unei singure lucrări complexe, ar avea nevoie de cel puţin două-trei săptămâni”, spune unul dintre profesorii care au decis să ia atitudine faţă de acest fenomen. Cadrele didactice sunt convinse că lucrările au plecat chiar de la secretariatele sau din arhivele universităţilor, unde se află câte un exemplar din lucrările întocmite de foştii absolvenţi, care şi-au susţinut examenul de licenţă şi ar putea fi implicaţi chiar profesori ai acestor facultăţi. Conform noii Legi a Educaţiei Naţionale, comercializarea lucrărilor de licenţă este interzisă, însă asta nu înseamnă că ele se comercializează doar pe Internet. În apropierea facultăţilor, ori în campusurile universitare, au apărut anunţuri care cuprind oferta de a întocmi lucrări de licenţă într-o serie de domenii, multe dintre ele fiind, însă, gata redactate, în anii precedenţi.

Daţi afară din facultate

Printre cei care au decis să lupte pentru stoparea traficului cu lucrări de licenţă şi află şi conducerea Universităţii Petroşani. Studenţii, masteranzii ori chiar doctoranzii care sunt prinşi că încearcă fraudarea examenului de licenţă sunt excluşi din respectivul ciclu de învăţământ. “În cadrul Universităţii am luat mai multe măsuri şi am precizat foarte clar că oricine va fi dovedit că a încălcat regulile privind modul de redactare a lucrărilor de licenţă, master sau doctorat, va fi aspru sancţionat, prin exmatricularea din ciclul respectiv”, a declarat Rectorul Universităţii Petroşani, Emil Pop. De asemenea, anul acesta, conducerea Universităţii a urmărit ca în campusul universitar să nu apară nici un fel de anunţ privitor la comercializarea lucrărilor de licenţă şi chiar au instituit filtre pe Internet. Mai mult decât atât, spune Emil Pop, Senatul instituţiei de învăţământ superior a aprobat ca, fiecare absolvent sau doctorand să depună o declaraţie pe proprie răspundere privitoare la provenienţa lucrării pe care a întocmit-o. “În general, cel care nu şi-a întocmit singur lucrarea poate fi uşor depistat”, este de părere sursa citată anterior.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Guvernul cu turul I, protestatarii cu turul II

Guvernul a stabilit data alegerilor prezidenţiale, pe 4 și 18 mai 2025. Perioada elec­torală începe…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj de la noi vrea cu tot dinadinsul să ajungă…

2 zile ago

Primarul municipiului Hunedoara, ales vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România

Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a fost ales, ieri, vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România…

2 zile ago

Bulina albă

Geanina Ianc, directorul general al DGASPC Hunedoara Pentru că răspunde întotdeauna la solicitările cetățenilor, fiind…

2 zile ago

Bulina neagră

M.P., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, deveanul fiind acuzat de…

2 zile ago

Polițiștii avertizează! O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a iden­tificat o tendință de înșelăciune care…

2 zile ago