Politica si administratie

Negocierile pe greva din Educație au eșuat. Sindicatele au respins oferta Guvernului care a propus bonusuri pentru debutanți

Negocierile între Guvern și sin­di­ca­tele d­in educație pentru rezolvarea crizei din învățământ s-au încheiat ieri fără nici un rezultat concret. Re­pre­zentanții profesorilor au respins oferta guvernului care consta în bonusuri de câte 1.000 de lei, de două ori pe an, pentru debutanți și o creștere a sa­la­riilor cu 7-8% pentru personalul ne­di­dactic. Aceștia cer o mărire de salariu de 2.000 de lei pe lună pentru debu­tanți. Aceștia au spus că astăzi rămâne la latitudinea profesorilor dacă vor intra sau nu în grevă.

Ce a promis executivul
La începutul ședinței, premierul Nicolae Ciucă le-a cerut sindicaliștilor să nu lase elevii „suspendați” în prag de examen și la final de an școlar.
Guvernul a transmis, după întâlnirea cu sindicatele din Educație, că își va asu­ma finalizarea proiectului noii legi a salarizării, care include și grilele pentru profesori, până la 15 iulie, astfel încât aceasta să poată fi aprobată în Par­la­ment începând cu 1 septembrie. „Re­pre­zentanții Guvernului au propus sti­mulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate. Totodată, Guvernul și-a menținut an­ga­jamentul de a majora salariile până la maximul grilei personalului nedidactic inclus în Anexa 8, în completarea apli­cării Legii salarizării nr. 153. Această mă­sura, care vizează creșterea veniturilor, va fi extinsă și pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8. Guvernul își asu­mă ca Educația să continue a fi prio­ritatea numărul unu în îndeplinirea obiec­tivelor prin programul de guver­na­re și în eliminarea inechităților din legea salarizării”, a transmis Executivul într-un comunicat. „În acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât până la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii să fie finalizat proiectul noii legi a salarizării, pentru a putea demara dialogul cu par­tenerii sociali, astfel încât, la 1 sep­tem­brie a.c. să poată fi înaintat Parla­men­tului României pentru aprobare. Gu­ver­nul va continua dialogul cu re­pre­zen­tanții sindicatelor din Educație, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garanțiile că Educația rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare”, se mai arată în comunicat. Înainte de ședința de la Palatul Victoria aceștia afirmaseră că greva este, ori­cum, inevitabilă.
Maria Șefănie, inspectorul școlar ge­ne­ral din județ, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că „șco­lile au ținut legătura cu părinții, aceștia din urmă au fost anunțați ce să facă cu copiii, să-i trimită sau nu la ore. Suntem într-un raport moderat școli-părinți”. (A.Năstase)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago