Categories: ActualitateFlash

Nici un medic oncolog nu şi-a manifestat dorinţa să lucreze la Deva

Sorina Popa

Pacienţii, bolnavi de cancer, care vin lunar la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, riscă să aştepte tot mai mult până să fie consultaţi, din cauză că secţia oncologie de aici a rămas cu un singur medic specialist. Asta, după ce două dintre doctoriţe, Elisabeta Mezo, fost şefă a secţiei, şi Alina Maura Popa, au fost arestate, iar medicul Nadia Ţîrvuloiu se află în concediu prenatal.

Peste 600 de pacienţi lunar
În aceste condiţii, doar medicul Tiberiu Rugea a rămas să lucreze la secţia respectivă. Potrivit managerului spitalului, Călin Laza, lunar, la această secţie vin pentru consultaţii peste 600 de pacienţi. Iar un singur medic nu prea poate face faţă aşa cum este necesar la toţi bolnavii.
„Am dat anunţ că angajăm, prin concurs, specialişti pentru această secţie. Anunţul l-am publicat pe 31 mai, în Revista Medicală. Din păcate, până acum, nu s-a înscris nimeni la concurs. Suntem nevoiţi să prelungim perioada de publicare, poate într-un final, va veni cineva să lucreze pe Secţia de Oncologie. Cu un singur medic aici este extrem de dificil, mai ales că bolnavii respectivi suferă de o boală gravă”, a declarat Călin Laza, managerul Spitalului Judeţean din Deva.
Singurul doctor care munceşte în Secţia de Oncologie a spitalului devean, Tiberiu Rugea, se descurcă foarte greu, bolnavii fiind nevoiţi să aştepte ore întregi până pot fi consulaţi sau să li se elibereze reţetele necesare. Doctorul Rugea nu are nici o vină, însă pe capul lui au rămas toţi bolnavii din judeţ.

Cum s-a ajuns în această situaţie
La începutul lunii aprilie, doctoriţele Elisabeta Mezo, care era şefa Secţiei de Oncologie şi Alina Maura Popa, au fost arestate, alături de alte opt persoane, farmacişti, oameni de afaceri care deţineau farmacii, în dosarul reţetelor fraudelor farmaceutice. Cele 10 persoane care se află după gratii au fost arestate preventiv pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălare de bani în domeniul farmaceutic. Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2010 – 2012, cele două doctoriţe de la Spitalul Judeţean au completat în fals sute de reţete cu medicamente, în special oncologice sau adjuvante, substanţe cu valori mari, pentru pacienţi cu afecţiuni oncologice aflaţi în tratament. Reţetele au fost predate liderilor grupării şi depuse ulterior pentru decontare, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, prin intermediul a trei societăţi comerciale care deţin farmacii în municipiile Hunedoara şi Deva, fiind încasată astfel, în mod ilegal, suma de aproximativ 3.300.000 lei. Medicii care eliberau reţetele primeau de la reprezentanţii farmaciilor diverse sume de bani, în funcţie de cantitatea de medicamente prescrisă, ce urma să fie decontată.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nos­tru spun că un ales…

8 ore ago

„Să ne luăm țara înapoi!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!” au strigat protestarii la manifestarea de ieri

Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scan­dat „Libertate” și…

8 ore ago

Bulina albă

Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…

8 ore ago

Bulina neagră

Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…

8 ore ago

Gospodărie distrusă, animale moarte

Un incendiu s-a pornit la o gospo­dărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…

8 ore ago

Nu face pușcărie, deși era să-și omoare fiul

Tribunalul Hunedoara l-a con­dam­nat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…

8 ore ago