Natalia Bumbac
Situl arheologic Sarmizegetusa Regia nu a fost afectat în nici cea mai mică măsură, în urma lucrărilor silvice desfăşurate în ultimele săptămâni, au afirmat reprezentanţii Administraţiei monumentului istoric, precum şi arheologii care au supravegheat lucrările. Totodată, aceştia au infirmat că ar fi fost distruse vestigiile odată cu tăierea arborilor, contrazicând informaţiile lansate de reprezentanţii Asociaţiei „Agent Green” şi Fundaţiei Dacica.
„Distrus de un arbore căzut”
Urmare a acuzaţiilor lansate de reprezentanţii Asociaţiei „Agent Green” şi Fundaţiei Dacica precum că situl arheologic a fost devastat odată cu tăierea arborilor, ieri, Administraţia sitului Sarmizegetusa Regia a organizat o conferinţă de presă la faţa locului. Totodată, coordonatorul ştiinţific al cercetărilor arheologice de la Regia a explicat de ce tăierea câtorva zeci de arbori din sit a fost necesară. „Noi nu am cerut tăierea arborilor, însă, am semnalat de fiecare dată când s-a produs vreun incident. Şi, s-a întâmplat din ce în ce mai des ca arbori aparent impecabili să se rupă şi să cadă pur şi simplu pe monumente. Ultima dată s-a întâmplat în noiembrie anul trecut, când un arbore a căzut şi a distrus o bucată destul de importantă din Zidul de Incintă. Suntem obligaţi să semnalăm aceste lucruri, că monumentele au fost afectate, dincolo de faptul că viaţa noastră personală este pusă în pericol. (…) Aceste distrugeri se repară greu, pentru că orice intervenţie pe monument, de pildă, aici, într-un sit UNESCO, nu se poate face decât cu aprobarea Ministerului Culturii”, a explicat Gelu Florea, profesor universitar din Cluj-Napoca şi coordonator ştiinţific al cercetărilor arheologice de la Sarmizegetusa Regia.
Nu au putut fi tăiaţi
Date fiind situaţiile descrise mai sus, Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, care are în administrare situl arheologic peste perimetrul căruia se suprapune pădurea administrată de Romsilva, au decis să înlăture circa 103 de arbori care prezentau pericol pentru monumente, dar şi pentru vizitatori. Copacii se aflau pe suprafaţa întregului sit de circa 18 hectare, suprafaţă pe care se află, în total, circa 2.500 – 3.000 de arbori. Dintre aceştia, circa 60 au fost tăiaţi efectiv, alţi 20 fiind arbori căzuţi care au trebuit doar înlăturaţi. Au rămas neatinşi în jur de 25 de arbori, deşi erau marcaţi, tocmai din cauză că tăierea lor ar fi pus în pericol integritatea vestigiilor antice. Este vorba de opt copaci crescuţi în imediata vecinătate a Turnului Pentagonal şi de alţi 17 din zona Băii Romane. Toate aceste lucrări, precum şi demersurile legale au fost pregătite de ani de zile, arborii fiind marcaţi din februarie 2017.
Situl va fi scos din fondul forestier
„Lucrările au decurs în regulă şi respectând toate prevederile legale. Începând de la marcare şi până la extragerea din sit a fiecărui arbore. S-a spus că s-a trecut cu TAF-ul. Da, s-a trecut cu TAF-ul. A fost aprobat de către Ministerul Culturii prin avizele Comisiei Naţionale de Arheologie şi Comisiei Naţionale a Monumentelor să se circule aici sub supraveghere arheologică. Ceea ce s-a şi făcut. (…) Aceste intervenţii trebuiau făcute. Dar, atenţie, nu este gata. Probabil vor fi şi alte cazuri în care se va stabili periculozitatea pe care o reprezintă acest arboret. Este nevoie de sacrificiu ca să îndeplineşti un obiectiv, ca să se nască ceva ştim foarte bine că trebuie să fie durere şi sânge. În această primă etapă nu am avut cazuri de aşa ceva, nu s-a întâmplat nici un accident, nici un monument nu a fost afectat”, a afirmat Vladimir Brilinsky, adminstratorul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. Întrebat cum explică apariţia în spaţiul public a reacţiilor negative din partea organizaţiilor de mediu vizavi de înlăturarea arborilor din sit, acesta a spus următoarele: „Asta nu este problema noastră, noi ştim să păzim foarte bine un sit arheologic, ştim să-l administrăm foarte bine, ne facem datoria şi probabil aşa înţeleg dânşii să-şi facă datoria.” În plus, arheologul care a supravegheat lucrările silvice din situl cetăţii, Cătălin Cristescu, a mai spus că s-a intrat cu utilajul în sit doar în zilele în care solul era îngheţat, în rest, acest lucru nu a fost permis. De altfel, toate cele afirmate de reprezentanţii care au în administrare situl cetăţii dacice au putut fi verificate la faţa locului.
În ceea ce priveşte planurile Administraţiei sitului arheologic pentru anii următori s-a desprins un obiectiv clar, acela de a scoate din fondul forestier cele 18 hectare ale sitului arheologic şi de a le trece în Administraţia monumentului.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…
View Comments
Inadmisibil ce s-a intamplat!tocmai de acolo s-au gasit sa taie si sa defriseze.Sa fie dati in judecata .Nu se poate asa ceva.E patrimoniu national acolo. E inima Daciei si a Romaniei.Stop hotilor pesede.