Adriana Năstase
Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri, într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, că îl desemnează pentru funcția de premier pe generalul (r) Nicolae Ciucă, actual ministru interimar al Apărării. Ciucă va fi susținut în Parlament de o majoritate largă formată din PNL, PSD, UDMR și minorități naționale.
Cu votul majorității parlamentarilor
„S-a încheiat sesiunea de consultări cu partidele. Am constatat că s-a format o majoritate solidă din care fac parte PNL, PSD, UDMR și grupul minorităților. Reprezentanții acestei majorități au dorit să vină împreună la consultări. Am avut o discuție pe care o consider foarte bună. Acestă majoritate mi-a propus un nume de premier pe care am acceptat-o. Îl desemnez pe dl Nicolae Ciucă pentru a forma o echipă guvernamentală și pentru a se prezenta în fața Parlamentului pentru votul de învestitură. Domnule Ciucă, vă urez succes”, a zis șeful statului.
Urmează ca Nicolae Ciucă să ceară, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
Cel mai probabil mâine vor fi audierile miniștrilor, iar joi o să fie votul de învestitură pentru Guvernul Ciucă.
„În ultimele zile am lucrat cu celelalte partide să putem să agregăm un program de guvernare și să se asigure o coaliție stabilă. Trebuie să asigurăm o guvernare stabilă, să rezolvăm problemele cum sunt pandemia și criza energetică, dar și să avem un guvern care să poată lua deciziile necesare pentru implementarea PNRR. Este prima dată când într-un program de guvernare avvem alocări substanțiale pentru capitolul social și pentru luarea de măsuri în situația de criză în care ne găsim”, a declarat Nicolae Ciucă.
Intrări noi pe lista liberalilor
Conducerea PNL a validat lista finală cu miniştrii care să facă parte din Cabinetul Ciucă, unele propuneri fiind contestate în interior, cum sunt cazurile lui Dan Vîlceanu şi Daniel Cadariu.
În lista finală a PNL pentru viitorul Guvern sunt mai mulţi miniştri cu experienţă, cum sunt cazurile lui Virgil Popescu (Energie), Lucian Bode (Interne) sau Cătălin Predoiu (Justiţie), dar şi nume noi. Potrivit surselor „Adevărul”, lista finală a miniştrilor PNL este următoarea: Justiţie – Cătălin Predoiu, Interne – Lucian Bode, Fonduri Europene – Dan Vîlceanu, Energie – Virgil Popescu, Externe – Bogdan Aurescu, Educaţie – Sorin Cîmpeanu, Digitalizare – Florin Roman,IMM-uri şi Turism – Daniel Cadariu. Unii lideri ai PNL au cerut vot uninominal pentru miniştri, nu vot pe lista impusă de Florin Cîţu. Însă propunerea lor nu a trecut la vot, aşa că s-a supus unui singur vot întreaga listă. Cele mai mari nemulţumiri sunt faţă de Dan Vîlceanu şi Daniel Cadariu, unul impus de Florin Cîţu, celălalt impus de Gheorghe Flutur.
Cele nouă ministere pe care le va conduce PSD:
Secretar general al guvernului – Marian Neacșu
Finanțe – Adrian Câciu
Agricultură – Adrian Chesnoiu
Transporturi – Sorin Grindeanu
Apărare – Vasile Dîncu
Sănătate – Alexandru Rafila
Muncă – Marius Budăi
Ministerul Familiei – Gabriela Firea
Ministerul Economiei – Marius Humelnicu
Ministrul Culturii-Lucian Romașcanu.
UDMR își păstrează cele 3 ministere:
Dezvoltare
Mediu
Sport.
Cum se impart posturile în teritoriu
O altă categorie de funcții împărțite sunt cele din eșalonul doi și trei din guvern. Astfel, din cei 80 de secretari de stat din Guvern PSD va numi 42, în timp ce PNL va avea 34, iar UDMR – 8 , conform ponderii din Parlament. Liberalii pierd 13 secretari de stat comparativ cu Guvernul PNL-USR-UDMR.
La capitolul instituții cheie, PNL va prelua conducerea unor importante agenții guvernamentale aflate în subordinea ministerelor pe care le-au cedat.
Instituții preluate de PNL:conducerea ANAF, numirea șefului Agenției, conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), șefi la CFR Călători, Metrorex, Tarom, ARF, RAR, conducerea Companiei Naționale de Investiții (CNI)
Și funcțiile din teritoriu au fost împărțite între cele trei partide. Este vorba de posturile de prefecţi, subprefecţi, şefi de agenţii. Din cele 42 de funcții de prefect PSD va numi 21 de oameni în timp ce PNL -17 iar UDMR- 4 prefecți.
Sursele politice au explicat pentru HotNews.ro că acolo unde un partid deține șefia Consiliului Județean va numi pe linie prefecții și șefii de deconcentrate.
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…