Nicolae Panţa a negociat fãrã mandat, facilitãţi pentru comunã

Volodia Macovei

Consiliul Local al comunei Băcia a aprobat, în ultima şedinţă, Documentul de Poziţie privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Hunedoara, devenind astfel semnatar al acordului între localităţile judeţului care stipulează detaliile de implementare ale acestui sistem. Drumul până aici, însă, e croit în spatele uşilor închise, cu un consiliu local neştiutor.
Drumul către groapă
După cum ştim deja, Băcia a fost centrul unei dispute virulente pe tema amplasării gropii de gunoi ecologice pe teritoriul comunei, mulţi localnici fiind împotriva plasării acesteia în zonă. Până la urmă, conducerea primăriei comunei, cu sprijinul unei majorităţi strânse a consilierilor locali, doi dintre ei „traşi la vot” pe ultima sută de metri, a reuşit să impună hotărârea privind transferul unui drum vicinal de acces la deponeul ecologic de gunoi, din proprietatea privată a CL Băcia, în proprietatea publică a Consiliului Judeţean Hunedoara. Acesta era ultimul pas, pentru ca instituţia judeţeană să nu mai aibă probleme în zonă şi să poată demara proiectul în linişte.
Pentru ca lucrurile să fie „rotunde”, în ultima şedinţă a Consiliului Local Băcia, a fost votat şi deja celebrul Document de Poziţie, în fapt, acordul edililor comunei pentru planul detaliat de implementare a proiectului deponeului. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt atât de simple, iar primarul Nicolae Panţa (foto) pare hotărât să gestioneze treburile comunei cum crede el, fără să mai ceară acceptul aleşilor locali.
Facilităţi pe şest
Aşadar, scorul votării de la Băcia, pentru Documentul de Poziţie, a fost de şapte voturi la patru. Unii consilieri, însă, susţin că acest document a fost votat „pe nevăzute”, întrucât primarul nu a dat aleşilor posibilitatea de a studia detaliile acestuia. „Primarul Nicolae Panţa s-a dus şi a negociat detalii ce privesc comuna noastră, în AGA Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Gestionare a Deşeurilor (ADI-SIGD) – Judeţul  Hunedoara, fără să aibă mandat din partea Consiliului Local”, spune consilierul local Voicu Sala.
Este vorba, de fapt, de o negociere care a avut loc în Adunarea Generală a ADI-SIGD, pentru care se pare că primarul nu a avut verde de la consilieri. În urma acestei negocieri fără mandat, a rezultat o hotărâre a AGA, nr. 3 din 16 aprilie 2013, în care se prevăd unele facilităţi acordate localităţilor Simeria şi Băcia, ca urmare a faptului că pe teritoriul lor se află centrul acestui mare sistem de colectare a gunoiului. În paranteză fie spus, ciudat este faptul că Deva, care se află în aceeaşi situaţie, cu teren în acest centru al deponeului ecologic, nu a cerut şi nu a primit nici o facilitate.
În ce constau aceste facilităţi? Este vorba de gratuitate la activităţile de colectare, transport, selectare, tratare şi depozitare a deşeurilor din Simeria şi Băcia şi suportarea contravalorii a doi metri cubi de apă potabilă pentru fiecare apartament şi gospodărie din cele două localităţi. Trebuie spus, totuşi, că întreaga contravaloare a acestor facilităţi va fi plătită de ADI, adică din contribuţiile tuturor celorlalte localităţi.
Ce era, dacă era bine?
Dincolo de facilităţile ce au dorit să topească rezistenţa locală faţă de proiectul gropii de gunoi, rămâne problema luării unei astfel de decizii peste capul consilierilor locali. Iar asta, cumulată cu forţarea votului, prin neprezentarea documentelor de votat consilierilor decât în ultimul moment, nu sună deloc a bine. Unii consilieri se întreabă dacă nu putea fi negociată, de exemplu, şi partea de cofinanţare ce îi revine comunei Băcia, în valoare de 1.409 euro, dacă tot se recunoaşte faptul că această zonă va fi efectiv „calamitată”, în condiţiile în care va fi traversată zilnic de transporturile de gunoi. Sau de ce nu s-a negociat şi eliminarea, pentru o perioadă, a taxelor de salubritate? Evident, poate lucrurile ar fi stat altfel dacă negocierile din AGA  ADI-SIGD ar fi fost făcute după consultări prealabile cu Consiliul Local, aşa cum era firesc.
Umor negru pe termen lung
Deocamdată, se pare că şefii Consiliului Judeţean Hunedoara au manevrat cu dibăcie situaţia de la Băcia, în aşa fel încât nici măcar Consiliul Local nu mai are nici un cuvânt de spus. Ar fi multe de amintit, între care faptul că o a doua dezbatere publică în zonă nu a mai fost făcută, sau că regula celor cel puţin 1.000 de metri distanţă faţă de spaţiile locuite nu este respectată, dar cui îi mai pasă, când lucrurile par deja bătute în cuie.
Ca o notă uşor amuzantă, spre umor negru, primarul Nicolae Panţa le-a mai dat consilierilor locali din comună un motiv de mare bucurie, când i-a anunţat că şeful Consiliului Judeţean, Mircea Moloţ, i-ar fi promis şi vreo 30.000 de lei să construiască o Casă Mortuară în comună.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

2 zile ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

2 zile ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

2 zile ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

2 zile ago