IWF a fost somată în mod repetat de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) să întreprindă reforme urgente în materie guvernanţă şi politică antidoping, sub ameninţarea cu excluderea de la Jocurile Olimpice, forul internaţional având în ultimii ani doar preşedinţi interimari după demisia forţată a celui care a fost preşedintele forului internaţional timp de patru decenii, ungurul Tamas Ajan.
Candidaţii la preşedinţia IWF sunt britanicul Mike Irani – actualul preşedinte interimar şi care a asigurat că nu va candida pentru funcţie -, grecul Pyrros Dimas, qatarianul Mohamed Yousef Al-Mana, finlandeza Karoliina Lundahl, kazahul Janat Tusupbekov, irakianul Mohamed Jalood, românul Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Haltere – toţi membri în Comitetul Executiv -, americanca Ursula Papandrea, chinezul Jinqiang Zhou, norvegianul Stian Grimseth şi iranianul Ali Moradi.
Opt dintre ei candidează, totodată, şi pentru funcţia de secretar general, iar zece optează şi pentru funcţia de vicepreşedinte.
Irani, Zhou, Moradi, Jalood, Tussupbekov, Vlad şi Papandrea aspiră la cele trei funcţii cu ocazia acestor alegeri, dar indiferent de rezultatul lor, nu vor aduce renovarea profundă a structurilor pe care o cere CIO. Alţi membri din conducerea federaţiei care nu se vor prezenta la alegeri, li se va garanta continuitatea ca reprezentanţi continentali ai acestui sport.
Alte aspecte care atrag atenţia sunt candidaturile pentru funcţia de membri în Comitetul Executiv ale egipteanului Mahmoud Mahgoub şi thailandezului Intarat Yodbangtoey, ale căror ţări au fost excluse de la participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo-2020 din cauza cazurilor repetate de dopaj. Pe această listă mai figurează şi australianul Sam Coffa, în vârstă de 85 de ani.
Surpriza vine însă de la faptul că listele de candidatură sunt provizorii şi vor fi examinate pentru a se vedea dacă candidaţii îndeplinesc o serie de criterii impuse de IWF, care includ să nu fi fost acuzaţi de fraudă, să nu fie în incapacitate mintală, în temeiul legislaţiei elveţiene, să nu fi avut condamnări la închisoare de patru sau mai mulţi ani, să nu fi fost acuzaţi de delicte cu minori sau încălcarea regulamentelor antidoping în ultimii zece ani.
România riscă să fie suspendată de către IWF şi astfel nu va avea reprezentanţi la Jocurile Olimpice de la Tokyo după ce a adunat patru încălcări ale regulamentului antidoping numai în decurs de 12 luni şi are 18 suspendari ale unor sportivi în ultimii zece ani, informează site-ul Federaţiei Internaţionale de Haltere.
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…