„Noaptea muzeelor”, o aventură nocturnă
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (MCDR), cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Asociaţia „Castelul din Carpaţi” organizează o serie de acţiuni prilejuite de Ziua Internaţională a Muzeelor, zi care se sărbătoreşte pe data de 18 mai, începând din 1977. Sub genericul „Noaptea muzeelor”, se pregăteşte o incursiune palpitantă în trecut.
Numeroase manifestări artistice şi de agrement
„Prin obiectele pe care le conservăm, colecţionăm povestiri pe care le transmitem comunităţii. Acestea reprezintă în cea mai mare măsură expresia patrimoniului nostru cultural şi natural”, spune Liliana Ţolaş, managerul MCDR Deva. Manifestările se vor desfăşura atât la sediul muzeului devean, cât şi la majoritatea secţiilor din teritoriu. În ceea ce priveşte Magna Curia, ceremonia oficială de deschidere va începe la ora 16.00, cu un alai medieval şi o paradă a costumelor medievale, urmate de ateliere de dansuri medievale şi renascentiste, reconstituirea unor lupte medievale, concursuri precum alergatul în saci, tir cu arcul sau „oul în lingură”. Nu vor lipsi atelierele meşteşugăreşti (confecţionarea de ţesături, obiecte de lemn, ceramică, podoabe) sau asistarea la numere de iluzionism şi concerte de muzică. De menţionat că expoziţiile permanente şi temporare ale muzeului vor fi deschise publicului, iar pe parcursul întregului program, se vor face proiecţii cu activităţile secţiilor din teritoriu, precum şi cu evenimentele organizate în ultima perioadă de Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
La Orăştie şi la Sarmizegetusa
Dacă la Deva, programul e unul plin, se poate spune că „Noaptea muzeelor” va fi cuprinsă şi în cadrul activităţilor derulate de Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Orăştie, acolo unde, pe lângă vizitarea expoziţiilor despre „Cetăţile dacilor” şi „Povestea pâinii”, vor avea lor şi proiecţii despre monumente istorice din judeţul Hunedoara. De asemenea, conform reprezentanţilor instituţiei, a fost lansat deja un concurs de grafică,
pictură şi fotografie cu tema „Orăştia milenară – imagine şi imaginaţie”. Lucrările, aşteptate pe adresa muzeului orăştian până pe data de 15 mai, vor fi expuse şi jurizate în data de 18 mai 2013 la Biserica Evanghelică din oraşul Paliei. Totodată, la Muzeul de Arheologie din Sarmizegetusa şi la Expoziţia de Istorie Locală şi Etnografie Brad, doritorii vor putea vizita expoziţiile de bază, precum şi cele temporare organizate în prezent.