Noi amănunte din acţiunea româno-germană împotriva samsarilor de maşini: Anchetatorii vor să recupereze prejudiciul de 21 de milioane de euro
Percheziţiile din dosarul româno-german, în care sunt vizaţi samsarii de maşini aduse din Germania au continuat şi ieri, 10 octombrie, pe raza judeţului Cluj. În urma acţiunii de marţi, 9 octombrie, au fost audiaţi şi identificaţi 35 de suspecţi. Vizaţi de ancheta oamenilor legii sunt şi doi hunedoreni. Mai mult de atât, presupusul lider al grupării de samsari, clujeanul Vlad Cristian Riza, a fost arestat preventiv. Pe numele lui, autorităţile germane au emis mandat de arestare european şi cer extrădarea acestuia.
Bunuri şi documente ridicate la percheziţii
Reamintim că în data de 9 octombrie, poliţiştii de la IPJ Cluj, în colaborare cu anchetatorii nemţi, au organizat 69 de percheziţii în judeţele Cluj, Alba, Arad, Argeş, Constanţa, Bihor, Hunedoara, Iaşi, Sălaj, Sibiu, Tulcea, Teleorman, precum şi în Bucureşti. Au fost duse la audieri 56 de persoane bănuite că au prejudiciat acesta cu 21.300.000 de euro. Mai exact, aceştia cumpărau maşini pe firme de tip „fantomă“, fiind scutite de la plata TVA-ului în Germania, iar în ţară le înmatriculau pe persoane fizice. Samsarii de maşini acţionau într-o reţea foarte bine organizată, cu firme care aveau sedii în România şi în alte state europene, precum Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi Austria.
Ieri, poliţiştii clujeni au revenit cu amănunte noi din mega-ancheta româno-germană. „În urma percheziţiilor efectuate (n.r. marţi, 9 octombrie), au fost identificate şi ridicate, în vederea expertizării, înscrisuri şi documente contabile, zeci de laptopuri, PC-uri, telefoane mobile, tablete şi alte dispozitive electronice. De asemenea, au fost găsiţi aproximativ 100.000 de lei şi 30.000 de euro într-un imobil din judeţul Cluj, care au fost indisponibilizaţi. Totodată, opt imobile din judeţele Cluj şi Alba au fost puse sub sechestru. Cercetările continuă în acest caz pentru depistarea tuturor persoanelor implicate, pentru documentarea întregii activităţi infracţionale şi recuperarea prejudiciului“, a transmis IPJ Cluj.
Acţiunea este coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj, IPJ Cluj, precum şi de investigatorii fiscali germani din cadrul Autorităţii Fiscale din Nürnberg Sud – Oficiul de Investigare a Fraudelor Fiscale. Ancheta a plecat de la o sesizare a autorităţilor germane, iar în luna mai 2018 s-a format echipa comună de anchetă româno-germană care a facilitat cercetarea din dosarele penale deschise la Parchetele din aceste două state.