Categories: Actualitate

Noi descoperiri arheologice la Sarmizegetusa Regia

Adriana Năstase

La Sarmizegetusa Regia continuă seria desco­pe­ri­rilor importante în zona sacră. Începând din anul 2017, Consiliul Judeţean Hunedoara a fost prin­cipalul finanţator al cercetărilor arheologice deru­late în situl UNESCO din Munţii Orăştiei.

Edificiu de cult
Campaniile de săpături arheologice derulate în situl Sarmizegetusa Regia, începând din anul 2017, au scos la iveală una dintre cele mai mari des­coperiri din ultima jumătate de secol: un edi­ficiu de cult cu arhitectură monumentală, aflat pe terasa a IX-a. Planul său includea nu mai puţin de 60 de baze de calcar, unele dintre ele aflate in situ, dispuse pe cinci şiruri a câte 12 rânduri.
Anul acesta, o nouă descoperire de mare în­sem­nătate se alătură aleii pavate cu dale de calcar, gresie şi andezit, drumului ceremonial şi edificiului monumental de cult menţionat anterior. Este vor­ba despre un alt edificiu mai vechi, situat tot pe tere­sa a IX-a, într-un strat inferior de săpătură, şi ale cărui resturi incendiate au fost identificate pe suprafeţe mari. Descoperirile arheologice sunt im­por­tante atât pentru sit, care se poate îmbogăţi cu noi puncte de vizitare, cât şi pentru mai buna înţelegere a civilizaţiei dacice.
Şantierul arheologic de la Sarmizegetusa Regia este, de asemenea, un loc important în care se for­mează viitorii arheologi proveniţi din rândurile stu­den­ţilor de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Totodată, colaborarea începută în anul 2019 cu Universitatea din Bordeaux şi situl de la Bibracte vor contribui, pe viitor, la o mai bună popularizare a cetăţii Sarmizegetusa Regia pe plan internaţional.

Fără studenţi anul acesta
Consiliul Judeţean Hunedoara, care are în ad­mi­nistrare situl Sarmizegetusa Regia, a înţeles să susţină continuarea şi intensificarea cercetărilor arheologice sistematice. Tocmai de aceea, sumele alocate săpăturilor arheologice au crescut de la an la an. În 2017, Consiliul Judeţean Hunedoara a alo­cat 70.000 de lei, în 2018 – 85.000 de lei, în 2019 – 130.000 de lei, iar în 2020 – 62.000 de lei. Din cauza pandemiei de coronavirus, la săpăturile din acest an nu au participat studenţi, ci doar membrii Co­lec­tivului de cercetare. Din acest motiv, şi suma alo­cată a fost mai redusă. Tot din cauza restricţiilor impuse de Covid, s-a convenit împreună cu echipa de cercetători ca evenimentul Ziua Porţilor Des­chise la Sarmizegetusa Regia să nu mai aibă loc în acest an. În schimb, pentru vizitatorii sitului, Ser­viciul Public Administrare Monumente Istorice, cu suportul tehnic al Colectivului de cercetare din Munţii Orăştiei, a pregătit un pliant cu descrierea prin­cipalelor descoperiri realizate în ultimii ani.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

LICITAŢIE

CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…

16 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj din zo­nă, ajuns, cum se spu­ne cu sacii în căruță,…

21 de ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…

21 de ore ago

Când va fi SFINȚITĂ Catedrala Mântuirii Neamului: „Permanent deschisă închinătorilor”. Cât ne costă Catedrala

Catedrala Națională va fi sfințită du­mi­nică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecu­menic Bartolomeu I al…

21 de ore ago

Bulina neagră

Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…

21 de ore ago

Bătută măr de sărbătorile de iarnă

O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de săr­bătorile de…

22 de ore ago