În nici un caz nu putem discuta cu cei care fac rabat de la această realitate, cea a existenţei rutenilor ca popor distinct în cadrul slavilor în general, al slavilor de vest în particular. Istoria demonstrează clar evoluţia noastră ca popor distinct din primul mileniu după Christos. Mai mult, existenţa unui popor se afirmă nu se discută.
Rutenii din România suntem recunoscători poporului român pentru posibilitatea concretizării identităţii noastre alături de celelalte 19 minorităţi naţionale din ţara noastră. Instituţiile fundamentale ale statului român: Parlament, Preşedinţie, Guvern fac posibilă afirmarea acestei identităţi prin legislaţie şi sprijin financiar. UCRR este activă în Grupul Minorităţilor Naţionale din Camera Deputaţilor, unde poziţia noastră este armonizată cu organizaţiile etniilor reprezentate în forul legislativ românesc. De altfel, Grupul Minorităţilor Naţionale este în permanent dialog cu celelalte grupuri parlamentare pentru a conlucra în favoarea interesului naţional, pe plan intern şi extern. Noi, conştientizăm pe deplin faptul că România este membră a Uniunii Europene şi, în consecinţă, nu ne abatem de la acest drum atunci când este solicitată prezenţa noastră la diverse acţiuni internaţionale.
Pentru noi are o foarte mare importanţă colaborarea cu rutenii de pretutindeni. Ea se realizează, în primul rând, în cadrul Congresului Mondial al Rutenilor, care se desfăşoară odată la doi ani, iar în perioada dintre congrese în forul decizional statutar, Consiliului Mondial al Rutenilor. Preşedinţii săi, enumeraţi în succesiunea exercitării mandatului lor, Vasil Turok-Hetes, Alexander Zozuleak, Andrij Kopcza, Paul Robert Magocsi şi Djura Papuga, au realizat de-a lungul timpului o reprezentare internaţională consistentă a etniei noastre. Nu excludem şi alte colaborări în măsura în care nu aduc prejudicii cauzei rutenilor şi nu este denigrat congresul sau consiliul nostru. După anul 1989 acestea au promovat rutenismul pretutindeni în lume, în special în Europa Central Răsăriteană şi în America de Nord. Rutenii din România suntem mândrii că uniunea noastră este membră cu drepturi depline a acestor organisme internaţionale rutene. Am găzduit, în anul 2007, un congres mondial, iar în anul 2015 vom avea din nou această onoare şi bucurie.
Noi credem că viitorul rutenilor este structural legat de cel al Uniunii Europene. Aceasta asigură afirmarea concretă a democraţiei, premisă esenţială pentru manifestarea identităţii noastre rutene. Cvasitotalitatea ţărilor unde locuiesc ruteni, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, România, sunt membre ale Uniunii Europene iar Serbia este pe drumul final al integrării. Toate acestea ne întăresc convingerea că europenismul asigură un climat deplin favorabil rutenismului. Aşteptăm cu încredere clipa când toate ţările continentului nostru unde locuiesc ruteni vor fi membre ale Uniunii Europene. De altfel, prima manifestare naţională modernă a rutenilor s-a derulat în timpul Revoluţiei din anii 1848-1849. Atunci, liderul spiritual şi politic al etniei noastre, Aleksander Duhnovici, a concretizat deviza rutenilor valabilă şi azi: „Am fost, sunt şi voi rămâne rutean”. şi ce altceva reprezintă paşoptismul decât o manifestare avant la lettre a europenismului de azi, consacrat în epoca postbelică? Deci, acest drum pe care ni-l asumăm este de fapt o continuare a valorilor afirmate de patriarhul spiritual al rutenilor, Aleksander Duhnovici. Cea de-a treia renaştere naţională a rutenilor, concretizată după anul 1989, continuă evoluţia ruteană pe un drum ascendent, astfel încât să nu existe nici un dubiu cu privire la istoria şi existenţa rutenilor.
Triumful Europei este şi triumful nostru, al rutenilor. Aşa să ne ajute Dumnezeu!
drd. Iulius Firczak, preşedinte UCRR
CORVIN FOTOVOLTAIC SRL - societate în faliment, prin lichidator judiciar RELCO ACTIVE SPRL, vinde prin…
Vorbesc cârcotașii că un personaj din zonă, ajuns, cum se spune cu sacii în căruță,…
Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că nici nu a început bine anul și a…
Catedrala Națională va fi sfințită duminică, 26 octombrie 2025, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al…
Lucian S., din municipiul Deva Pentru că i-a fost prelungit mandatul de arestare preventivă, bărbatul…
O hunedoreancă de 63 de ani, din Ghelari, nu s-a bucurat deloc de sărbătorile de…