Nou! Servicii de medicină internă la Sanatoriul din Brad, cu bilet de trimitere de la medicul de familie
Magdalena Șerban
Dacă luna trecută anunțam faptul că la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad va fi amenajată o salină artificială, acum, conducerea instituției vine cu o altă noutate. Gama serviciilor medicale oferite nu doar pacienților spitalizați aici, ci tuturor celor care doresc consultații și investigații de specialitate include medicină internă.
De la EKG și monitorizare tensiune arterială, la analize și ecografie
Recent, unitatea sanitară a intrat în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara pentru furnizarea de servicii în asistență medicală de specialitate din Ambulatoriu pentru medicina internă, precum și furnizarea de servicii medicale spitalicești (spitalizări de zi). „În general, marea majoritate a pacienților cu afecțiuni pulmonare prezintă și alte afecțiuni (din spectrul cardiac, digestiv, diabet zaharat, hipertensiune arterială, etc). Vorbim de patologii cronice pentru care urmează tratament ori sunt diagnosticați recent, chiar în decursul internărilor la Pneumologie. O mare parte a pacienților care se adresează Sanatoriului din Brad sunt cu BPOC, iar principalul factor determinant al bolii este fumatul, care afectează atât inima cât și stomacul, devenind astfel un factor de risc pentru mai multe boli. De asemenea, am observat o predispoziție pentru patologia renală litiazică, litiaza biliară, steatoza hepatică – ficatul gras, în zona. (…) În ce privește programul nostru de activitate, el este zilnic, în intervalul 11:30 – 15:00 în Ambulatoriu (consultații, urgențe, etc), iar pentru internările de zi este în intervalul 8:00-11:30. Serviciile noastre medicale implică și pacienți care nu sunt internați la sanatoriu, ei putând să se prezinte în baza unei programări telefonice realizată în prealabil și a unui bilet de trimitere emis de medicul de familie. Dețin atestat în ecografie generală (abdomino-pelvină) și doresc să iau atestat și în ecografia cardiacă, în viitorul apropiat. Aici, putem să facem o serie de analize, ca de exemplu profilul lipidic, inclusiv analize de sânge pentru a depista diabetul zaharat, diferite patologii asociate cu infecția cu Helicobacter pylori (stomac) și mai avem în vedere și alte analize (pentru cei cu anemie, boli de tiroidă, etc). Și, foarte important, facem examinare EKG și monitorizare tensiune arterială. Pe scurt, avem un pachet complex de evaluare. Ca și internist, am posibilitatea să tratez multe boli și să inițiez multe tratamente, inclusiv pentru insuficiență venoasă (varice), diabet (nu cu insulină). Sunt boli cu o patologie frecvent întâlnită. Toți cei care vor să se programeze sau să solicite detalii legate de serviciile medicale o pot face la numărul de telefon 0742/511.169 ”, a precizat dr. Andra Lucia Popa (foto sus), medic specialist medicină internă care este și rezident anul III în specialitatea Oncologie. Este venită de la Timișoara. Ce mai trebuie adăugat e că obiectivul conducerii sanatoriului este ca în viitorul apropiat să cuprindă într-un circuit medical toate etapele bolii pulmonare, de la un simplu episod acut până la parte cronică și evoluție oncologică, mai exact vizându-se înființarea unui compartiment de Oncologie pulmonară, respectiv contractarea serviciului de spitalizare (tratamente, chimioterapie, etc) prin Casa de Sănătate.
Cum și de ce s-a luat decizia
“Înființarea în structura ambulatoriului integrat al Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad a unui Cabinet de Medicină Internă pentru consulturile interdisciplinare a bolnavilor de tuberculoză reduce foarte mult timpii de așteptare în beneficiul pacientului, costurile suplimentare cu transportul, dar cel mai important, limitează accesul bolnavului activ bacilar în spitale pentru alte patologii, reducând astfel riscul contaminării și îmbolnăvirii pacienților și al personalului care deservește secțiile respective”, a explicat Liliana Stolnicu (foto), managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Brad, recunoscută pentru faptul că în urma managerierii Spitalului C.F. Simeria, preț de aproape 8 ani, a modernizat și dotat instituția la un nivel superior multor spitale chiar din zone universitare. De altfel, timp de 3 ani a mai ocupat poziția de președinte-director general al CAS Hunedoara și ultimii 2 ani cea de director în cadrul Direcției Medicale din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Deci un om al sistemului medical.