Ciprian Marinuţ
Echipele Mureşul Deva, Mecanica Orăştie, Minerul Paroşeni, Minerul Ştiinţa Vulcan, Dacia Orăştie, Minerul Certej, Victoria Călan, Minerul Ghelari şi Minerul Aninoasa au jucat în cel mai strâns campionat al lumii, din toate timpurile.
Trei puncte între podium şi retrogradare
Ediţia 1983-84 a Diviziei C din România în care au jucat nouă echipe hunedorene a reuşit să intre în istoria fotbalului mondial, pentru cea mai echilibrată competiţie pe parcursul unui sezon. Întrecerea a aliniat la start 16 echipe şi a fost una pe muchie de cuţit, iar finalul a fost ca în cursele atletice, în care departajarea se face la fotografie. După ultima etapă, distanţa dintre primul loc, deţinut de Mureşul Deva, care a promovat cu 38 de puncte, şi ultimul loc, ocupat de retrogradata Minerul Aninoasa, cu 28 de puncte, a fost de doar 10 lungimi. Mai mult, diferenţa între locurile doi, trei şi patru ocupate, la egalitate, de UM Timişoara, Mecanica Orăştie şi Minerul Paroşeni, cu câte 31 de puncte, şi ultimul loc, pe care s-a aflat Minerul Aninoasa,cu 28 de puncte, a fost de doar trei puncte. Intrarea în istoria mondială cu eticheta de cea mai echilibrată competiţie fotbalistică a lumii a fost asigurată şi de faptul că nouă echipe, clasate pe locurile 7-15, au avut câte 29 de puncte, fiind departajate de golaveraj. De remarcat că Minerul Ghelari, ocupanta locului 15, ultimul retrogradabil, a căzut în liga a patra, deşi avea acelaşi număr de puncte cu poziţia a şaptea, adică 29 de puncte, diferenţa fiind făcută de golaveraj. În acea perioadă, se acordau două puncte la victorie şi unul la egal.
Informaţia a fost prezentată în premieră, sâmbătă, de jurnaliştii englezi de la cotidianul „The Guardian” care au căutat în arhive, pentru a găsi cel mai strâns clasament din toate timpurile pentru rubrica săptămânală „Knowledge” (n.r.-Cunoaştere).
Ce au fost şi ce-au ajuns
Vremurile au fost dure, cu multe dintre cele nouă echipe hunedorene care sunt acum parte a istoriei fotbalistice mondiale. Mecanica Orăştie (locul 3) şi Minerul Paroşeni (locul 4) au dispărut de pe harta fotbalului. Minerul Ştiinţa Vulcan (locul 6, cu 30 de puncte) a devenit CS Vulcan şi e lideră în Liga a IV-a Hunedoara. În aceeaşi competiţie judeţeană, evoluează acum şi Dacia Orăştie (locul 8), Minerul Certej (locul 9), Victoria Călan (locul 12), Minerul Ghelari (locul 15) şi Minerul Aninoasa (locul 16). Mureşul Deva, care reuşea atunci promovarea, este şi acum la graniţa între cele două eşaloane. Devenii evoluează în Liga a II-a, dar sunt la un pas de abandon financiar sau, dacă vor continua, vor fi ameninţaţi de retrogradare.
Senatorul „resturilor” PNL, Călin Marian, își arogă merite nejustificate într-o investiție privată, iar primăria VEȚEL…
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…