Nouã promoţie de absolvenţi la Şcoala Sanitarã Postlicealã „Carol Davila” Cãlan
Magdalena Şerban
Se spune că unii oameni sunt prea bolnavi ca să mai dăruiască un zâmbet, însă nimeni nu are mai mare nevoie de un zâmbet, decât acela care nu-l mai poate dărui. Acesta este un crez al noilor absolvenţi ai Şcolii Postliceale Carol Davila-Călan, care, joia trecută, şi-au purtat cu mândrie robele şi au primit cu emoţie diplomele de proaspeţi asistenţi medicali.
Final cu bucurie
Casa de Cultură din Călan a găzduit un eveniment important, ceremonia de absolvire, pentru asistenţii medicali generalişti şi asistenţii medicali de farmacie ai Şcolii Postliceale “Carol Davila” din oraş. Deşi sanitarii nu se pierd uşor, totuşi, urcarea lor pe scenă a venit la pachet cu emoţiile. Astfel, cu simbolicele toci şi robe, au păşit în lumea spitalicească, susţinând Jurământul Asistentului Medical. Acum, gata, sunt asistenţi cu acte în regulă şi se pregătesc să intre în lupta de pe piaţa muncii, trecând peste carenţele din sistemul sanitar românesc şi optimişti că le-a venit rândul să aibă şansa de a schimba ceva. “Indiferent de religie sau origine, nu trebuie decât să se aplece asupra suferinţelor fiecărui om aflat la durere şi să-i ofere ajutor. Acesta doresc să le fie un motto permanent”, a subliniat în discursul său, Eleonora Gavrilesc, managerul Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ din Călan. La ceremonie au mai susţinut alocuţiuni Liliana Ţolaş – consilier CJ Hunedoara, Călin Narcis Pogăciaş – şeful Cancelariei Prefectului de Hunedoara, Silviu Didilescu – managerul Spitalului Judeţean Deva şi Nicolae Palti – fost inspector-şef în cadrul Ministerului Învăţământului. Nu au lipsit colaboratori ai instituţiei de învăţământ, precum şi ai Asociaţiei Umanitare Societatea Doamnelor din Călan, afiliată Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România şi totodată, ca activitate, Şcolii Postliceale “Carol Davila” din Călan. Din păcate, ca de fiecare dată, administraţia locală a fost mai puţin receptivă, neonorând cu prezenţa. După-masa zilei de joi a mai însemnat şi o ultimă “reuniune de clasă” în vechea formulă, încingându-se un bal de absolvire pe cinste, în cadrul căruia, pe lângă surprizele muzicale, asistenţii au avut ocazia să-şi demonstreze talentul de dansatori.
Un istoric de aproape două decenii
Pe lângă Călan, Şcoala Postliceală “Carol Davila” îşi mai desfăşoară activitatea şi la structurile din Deva şi Caransebeş. Ca o regulă de bază, unanim valabilă, este performarea actului şcolar, pentru că istoria instituţiei a confirmat calitatea, ceea ce trebuie să menţină şi viitorul. “Şcoala Postliceală «Carol Davila» Călan a fost fondată în anul 1993, fiind o filială a Şcolii Postliceale Carol Davila-Bucureşti. În 1999, a primit autorizaţia de încredere, emisă de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar în anul 2009, la propunerea Comisiei Naţionale de Evaluare şi Acreditare a Învăţământului Preuniversitar, a fost acreditată prin O.M. nr 3509/2009, emis de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Am început cu un număr de 72 de persoane şi am ajuns în prezent la 919 cursanţi în anul şcolar 2010-2011 (690 la specializarea asistent medical generalist şi 229 la asistent medical de farmacie). Numărul total al celor care au absolvit la noi până în prezent este de 2.129 persoane”, a mai menţionat Eleonora Gavrilesc. Cât despre ceea ce va urma pentru cei dornici să poarte halat alb, veştile sunt îmbucurătoare. “Pentru anul şcolar 2011-2012, ne-am propus să autorizăm şi cele două structuri de la Deva, respectiv Caransebeş şi să mai introducem în grila de studiu încă două secţii: asistent medical de balneofiziokinetoterapie şi asistent medical de laborator. Astfel, vom avea la Deva o clasă cu specializarea asistent medical generalist, una pentru asistent medical de farmacie, alta pentru asistent medical de laborator şi alta pentru asistent medical de balneofiziokinetoterapie, iar la Caransebeş, o clasă de asistent medical generalist, una de asistent medical de farmacie şi una de asistent medical de laborator. De asemenea, continuăm implementarea proiectului european câştigat în premieră pentru judeţul Hunedoara – „Practica de calitate – tineri competitivi pe piaţa muncii!“, care oferă cursanţilor o serie de facilităţi“, a spus, în încheiere, managerul Şcolii sanitare din Călan.