Noul Cod fiscal – o falsă miză de dezbatere politicã liberală

Desigur, dialogul dintre Putere şi Opoziţie este esenţa democraţiei. Dar el trebuie purtat cu discernământ şi seriozitate, păstrând în minte că scopul final este progresul economic şi social al României.

De data aceasta însă, opoziţia reprezentată de PNL şi-a ales ca miză de polemică politică o lege foarte importantă pentru ameliorarea mediului economic – Codul fiscal. Proiectul propus de Guvern este un instrument legislativ categoric mai bun decât cel aflat acum în vigoare. Acest sistem structurat de măsuri fiscale este rezultatul unui efort susţinut al autorităţilor din ultimii doi ani, care au cuprins un dialog susţinut cu toţi partenerii sociali, inclusiv cu mediul de afaceri din România. Şi voi aminti aici doar că noul Cod Fiscal în varianta aprobată de Parlament este susţinut şi de către Consiliul Investitorilor Străini, asociaţia celor mai importanţi investitori străini din România. În opinia Consiliului, textul adoptat de Parlament reprezintă o îmbunătăţire substanţială a legislaţiei fiscale din România, care aduce mai multă claritate şi predictibilitate politicii fiscale pe termen mediu şi lung.
În aceste condiţii, blocajul creat de PNL devine în mod evident doar o acţiune politicianistă. După ce mai întâi l-au votat în plenul Parlamentului, liderii PNL au etichetat Codul fiscal ca fiind “iresponsabil, nesustenabil, prost conceput”. Care este logica? De trei ani de când conduce ţara, Guvernul Victor Ponta a redresat economia an de an. Măsurile luate şi-au demonstrat eficienţa dincolo de orice polemici politice. Datele preliminare ale ANAF privind încasările din TVA operaţiuni interne pentru luna iunie 2015 indică încasări de 5,067 miliarde lei, cu 60 de milioane în plus faţă de aceeaşi lună a anului 2014 – iunie fiind prima lună în care care TVA la alimente şi servicii alimentare a scăzut drastic de la 24 la 9 la sută. De ce ar rata Guvernul tocmai Codul fiscal? Ce este greşit într-o lege care ajută economia românească să se dezvolte în continuare, păstrând şi crescând numărul de locuri de muncă, plătind salarii mai decente, achitând taxe mai mici şi mai puţine?
Am mai spus-o şi o repet: cel mai important capital al unui politician sau partid politic rămâne consecvenţa cu propriile principii  asumate public. Consecvenţa este sursa principală a încrederii cetăţenilor şi este esenţa credibilităţii unei formaţiuni politice. Din această perspectivă, toate schimbările de opinie de până acum, nu numai în ceea ce priveşte Codul fiscal, demonstrează în mod evident că liberalii sunt de fapt doar demagogi şi populişti. Şi ce explicaţii credibile ar putea da pentru faptul că au votat o lege în plenul Parlamentului într-un fel, dar ulterior s-au răzgândit. Nu există dovadă mai clară de superficialitate şi neseriozitate politică pentru un lider politic. În această situaţie, ce garanţii mai pot oferi liberalii că îşi vor respecta promisiunile electorale la viitoarele alegeri generale? Nici una.
Deputat LAURENŢIU NISTOR,
preşedintele Organizaţiei Judeţene Hunedoara a PSD

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că o duduie, cu un sa­lariu net de vreo 8.000 de lei,…

15 ore ago

Bine ai revenit, Donald Trump! Președintele SUA își preia mandatul săptămâna viitoare

Peste câteva zile, Donald Trump își preia mandatul de președinte al SUA. Peste câteva zile,…

15 ore ago

Bulina albă

Mircea Rotea, pompier la Detașamentul de pompieri Deva Pentru că a intervenit, fiind în timpul…

15 ore ago

Bulina neagră

Claudia N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimisă în judecată pentru infracțiunea de…

15 ore ago

Polițiști puși la zid de proprietarul unei pensiuni turistice

Hunedoreanul a cerut intervenția polițiștilor după ce mai mulți cetățeni olandezi s-au încăierat la o…

15 ore ago

Recidivist acuzat că a furat dintr-un magazin scutece pentru bebeluși

Tânărul aflat în arest preventiv a fost închis de mai multe ori pentru furturi, iar…

15 ore ago