Andrei Nicolae Popa (28 de ani) (foto) este noul președinte al Consiliului de Administrație al nou înființatei Complexul Energetic Valea Jiului, companie în curs de preluare a activelor și a celor 2.000 de angajați ai Complexului Energetic Hunedoara (exploatările de huilă, atâtea câte mai sunt), acum falită. Andrei Nicolae Popa a fost propunerea Ministerului Energiei pentru acest post, iar în Adunarea Generală a Acționarilor, care este controlată în totalitate de Ministerul Energiei, el a fost și votat, pentru un mandat provizoriu de cinci luni. El era anterior consilier al ministrului Energiei, Sebastian Burduja, scrie economedia.ro
Finanțată de Partidul Comunist Chinez
Lui Popa îi lipsește orice fel de experiență în energie, potrivit parcursului profesional postat pe LinkedIn. El s-a axat pe o carieră bazată pe cunoștințele în Drept, fiind absolvent al Universității București. A mai lucrat, în calitate, de consultant, la NNDKP, a mai fost intern la ambasada României din Cehia și la Guvern. Are cursuri absolvite la Academia Națională de Informații și la Școala de vară Confucius, a Universității Chineze de Științe Politice și Drept, care este direct finanțată de Partidul Comunist Chinez. Odată apropierea de Sebastian Burduja, căruia i-a devenit consilier, în 2022, când acesta era ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, vin și funcțiile mari. Popa intră în board-ul Agenției Spațiale Române. Când Burduja ajunge ministru la Energie, în mai, anul acesta, Popa vine cu el, tot în calitate de consilier. Acum este președintele Complexului Energetic Valea Jiului. Alături de Popa, în CA au mai fost aleși Radu Nicolae Chiurtu și Aura Gabriela Dumitru, tot cu mandat de cinci luni. Dumitru a venit direct din ministerul Energiei, Chiurtu a venit din funcția de membru al Consiliului de Administrație de la Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), anterior fiind director în ministerul Energiei, dat afară de premierul Ciucă pentru că greșise textul Ordonanței de Urgență a Guvernului cu privire la facturile la energie, intrată așa în vigoare.
Decarbonizare
Numirile ar putea fi de asemenea ilegale, pentru că vorbim deja de doi membri în CA care vin direct de la Ministerul Energiei, plus un altul care vine de la altă instituție guvernamentală, Chiurtu, de la ACROPO (în subordinea Secretariatului General al Guvernului). Articolul I din Legea nr. 187 din 28 iunie 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 594 din 29 iunie 2023: „(4) În cazul consiliilor de administrație al căror număr de membri se încadrează în prevederile alin. (1) (organizarea, funcționarea și guvernanța întreprinderilor publice și asigură creșterea transparenței și îmbunătățirea calității informației prezentate public de către acestea, prin implementarea principiilor de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice – n.r.), nu pot fi numiți mai mult de un membru din rândul funcționarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorității publice tutelare ori din cadrul altor autorități sau instituții publice”.
Complexul Energetic Valea Jiului va prelua activitățile de extracție de huilă și generare de electricitate din exploatările miniere Lonea, Lupeni, Livezeni, Vulcan și Sucursala Electrocentrale Paroșeni. Huila nu mai are viață decât câțiva ani însă, obligațiile asumate de România la Bruxelles prevăzând închiderea treptată a exploatării în cadrul planurilor de decarbonizare a economiei europene. (A.N.)
Frumoasă foc, dar cam tută! Gurile rele din sudul județului nostru spun că un ales…
Peste 100.000 de români s-au adunat, ieri, în Piața Universității. Oamenii au scandat „Libertate” și…
Alexia Crina în vârstă de 15 ani, sportivă la Clubul Kempo Lupeni Pentru că a…
Adrian T., din municipiul Vulcan, recidivist Pentru că riscă să ajungă iarăși în pușcărie pentru…
Un incendiu s-a pornit la o gospodărie din satul Bucium din comuna Sântămăria Orlea, mai…
Tribunalul Hunedoara l-a condamnat pe tatăl agresor la o pedeapsă de 7 ani închisoare cu…