Deşi legea picnicului a fost adoptată, hunedorenii nu ratează nici o ocazie de a profita de vremea frumoasă, iar weekend-ul trecut, carnea şi mititeii au sfârâit pe grătare fără nici o constrângere. Se pare că acesta nu va fi ultimul weekend în care oamenii vor ieşi la grătar ilegal, pentru că opţiuni alternative nu există în judeţ.
Doar în locuri special amenajate
Principala prevedere a legii privind desfăşurarea activităţii de picnic este aceea de interzicere a organizării picnicurilor în alte zone decât cele special amenajate, dotate cu facilităţi şi utilităţi. Oamenii nu vor avea voie să spele vasele în apele din vecinătatea zonei amenajate, nu vor avea voie să hrănească animalele sălbatice, să distrugă plantele, să posteze semne sau mesaje. De asemenea, vor fi nevoiţi să păstreze liniştea şi să nu deranjeze comunităţile locale, să arunce deşeurile sau să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să nu arunce ţigări sau chibrituri aprinse la întâmplare. Adică, ieşirea la grătar ar trebui să fie, de acum înainte, exact aşa cum nu e niciodată la români. Problema, însă, este că în cazul nerespectării acestor prevederi, cheflii, riscă amenzi cuprinse între 100 şi 5.000 de lei.
Nici primăriile nu sunt scutite de obligaţii
Totuşi, aceeaşi lege spune că pe domeniul public sau privat al statului ori al primăriilor, vor fi amenajate spaţii speciale, care vor fi dotate cu utilităţi şi facilităţi pentru desfăşurarea acestei activităţi şi în care aprinderea focului va fi permisă. Deocamdată, în nici unul dintre locurile luate de obicei cu asalt de hunedorenii care ies la picnic, nu sunt amenajate astfel de spaţii.
De exemplu, Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila, recunoaşte că vrând, nevrând, oamenii vor fi nevoiţi să încalce legea. Asta, fiindcă pe Cheile Jieţului, unde vara este plin de vârstnici, tineri şi copii ieşiţi la iarbă verde, nu există nici un spaţiu amenajat în acest sens. Iar în ceea ce priveşte o eventuală investiţie pentru a rezolva această problemă, edilul spune că deocamdată nici nu intră în discuţie aşa ceva. „Noi nu avem bani pentru salubritate şi pentru altele mult mai importante. Spaţiile pentru picnicuri sunt ultima mea grijă“, a declarat Ilie Păducel.
Şi primarul Uricaniului, Dănuţ Buhăescu, spune cam acelaşi lucru despre zona de la Câmpu lui Neag. Acesta susţine că nici un primar nu va amenda oamenii pentru ieşirile la grătar, acum, când suntem în prag de alegeri. „În primul rând, nu poţi avea asemenea pretenţii, când tu nu oferi alternative. În plus, de ce să mă leg la cap când nu mă doare? Mai ales că e an electoral. Iar investiţii deşi am vrea să facem, în acest sens, deocamdată nu putem, pentru că bugetul e împărţit, iar o rectificare poate fi făcută abia în iulie“, a precizat primarul Buhăescu.
La Cinciş, treburile stau puţin altfel. Primăria Teliucu Inferior, de care aparţine zona respectivă, nu are nici un teren în jurul lacului, deoarece acestea aparţin unor persoane private sau unor firme. „Le vom aduce la cunoştinţă proprietarilor să-şi îngrădească terenurile, iar pentru firmele care au terase, campinguri sau căsuţe de vacanţă, amenajarea acestor spaţii va fi una dintre condiţiile de bază atunci când vom elibera autorizaţiile de funcţionare“, a declarat Daniel Pupeză, edilul comunei.
Devenii pot spera
Devenii sunt singurii care deocamdată au o speranţă de a intra în rând cu restul europenilor, căci Primăria reşedinţei de judeţ are în vedere amenajarea unei zone speciale pentru picnicuri. „Nu avem spaţii speciale pentru ieşiri la grătare, însă proiectul pentru amenajarea unei zone de agrement, la Bejan, este cuprins în bugetul aferent acestui an“, spune Corina Oprişiu, administratorul public al municipiului Deva.
In prezent, la un cazino online mai poti juca si alte jocuri de noroc, nu…
STIMAȚI CONCETĂȚENI ROMÂNI Mă adresez fiecăruia dintre Domniile Voastre deoarece țara noastră, a fiecăruia în…
Mai mulți bărbați din comuna Ilia, membri unei bande, au furat mai multe animale dintr-o…